Muuntamot saavat väriä pintaansa

22.07.2014 - 11:00

Oulun alueella ihastuttaneita maalattuja muuntamoita saadaan tänä kesänä taas lisää, kun Kaisa Karvinen ja Pietu Kotila suunnittelevat ja maalaavat Jäälissä, Kiimingissä ja Maikkulassa sijaitseviin muuntamoihin uusia taideteoksia. Parivaljakko on maalannut muuntamoita lähes joka kesä voitettuaan Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa vuonna 2007 järjestetyn suunnittelukilpailun. He laskeskelivat maalanneensa yhdessä jo yli 15 muuntamoa.

Ensimmäisinä vuosina, kun muuntamoita maalattiin, saattoivat ohikulkijat varmistella, onko maalaamiseen varmasti lupa. Vuosien saatossa muuntamotaiteesta on tullut tärkeä osa Oulun katukuvaa ja sekä yleisön että työnantajan suhtautuminen maalaustyöhön on muuttunut entistä positiivisemmaksi. ”Ohikulkevat ihmiset tulevat juttelemaan ja kertovat tykkäävänsä maalauksista. Maalauksia toivotaan lisää! Myös työn lupakäytännöt ovat helpottuneet Oulun kaupungin puolelta.” Kaisa kertoo.

Kaisa opiskelee Aalto yliopistossa arkkitehdiksi ja työskentelee kaupunkisuunnittelun parissa. Pietu opiskelee ja työskentelee graafikkona Rovaniemellä. Molempien tavanomaiset työt ovat suurimmaksi osaksi toimistotöitä, joten maalausprojekti tuo mukavaa vaihtelua arkeen. ”On rentoa ja mukavaa olla näillä keleillä ulkona. Tässä samalla kerkeää vähän ruskettuakin.” Kaisa naurahtaa. Teemana ajattomat kuositTänä vuonna maalattavissa muuntamoissa on teemana erilaiset kuosit. Kuosien lisäksi maalataan myös pari eläinaiheista muuntamoa. Maalattavat muuntamot ovat kooltaan pieniä, jolloin katsojat saattavat tulla ihastelemaan taideteoksia hyvin läheltä. Kuosit, joita muuntamoihin maalataan, kestävät hyvin myös lähempää tarkastelua. Muuntamoiden pinnat luovat taiteilijoille sekä haasteita että mahdollisuuksia. ”Vuosien saatossa silmä ja käsi ovat harjaantuneet maalaamaan erilaisille pinnoille.” maalaajat kertovat.

Kaisa ja Pietu kertovat, että ideoita uusille maalauksille olisi paljon ja haaveita myös maalauksen kohteiden suhteen löytyy. ”Olisi hienoa saada suunnitella ja maalata suurelle pinnalle. Jonkun kerrostalon seinä olisi hyvä kohde, suuria kerrostalon seinän kokoisia maalauksia onkin jo esimerkiksi Turussa.”, he pohtivat.