Miten varustautua talvikelejä varten? Autoilija, lue asiantuntijoiden vinkit

29.10.2018 - 10:05

Auton talvihuolto ja renkaiden vaihto on nyt ajankohtaista. Vianorin vähittäiskaupan johtaja Vesa Laitinen ja autohuollon kenttäpäällikkö Martti Putkonen kertovat, miten valmistautua tulevaan talveen.

Hyvät talvirenkaat ovat turvallisen ajamisen edellytys. Nastarenkaiden käyttö on sallittua marraskuun alusta maaliskuun loppuun tai toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin. Olosuhteiden vaatiessa käyttöaika voi olla tätä pidempi: säästä riippuen jo lokakuussa voi miettiä renkaiden vaihtoa ennen ensilumia.

Mitä talvirenkaissa sitten pitäisi huomioida tämän lisäksi?

”Renkaiden urasyvyyttä kannattaa seurata, sillä talvirenkaiden turvasuositus on viisi millimetriä. Myös renkaan ikä vaikuttaa sen pitoon merkittävästi: kuusi vuotta on suositeltu maksimi renkaan käyttöajaksi”, kertoo Vesa Laitinen. ”Jos jotkin renkaista ovat kuluneemmat kuin toiset, tulee paremmat sijoittaa aina taakse.”

Renkaita tulee lisäksi säilyttää oikein, eli suojassa, kuivassa ja viileässä. Pohjoista voimaa -etuasiakkaat saavat Vianorin rengashotellipalvelun ensimmäisen kauden säilytyksen ilmaiseksi, minkä lisäksi renkaat asennetaan ammattimaisesti etuhintaan.

”Huomioi, että renkaiden ja auton yleisen kunnon lisäksi kaikista tärkeintä on rauhallinen ja ennakoiva ajotyyli. Varaa matkalle tarpeeksi aikaa ja vältä riskien ottamista”, Laitinen huomauttaa.

Ajamisesta voi tehdä mukavampaa ja turvallisempaa pienellä vaivalla

Auto on hyvä käyttää huollossa ajoissa ennen talvea. Jos auto on kuitenkin juuri huollettu, suositellaan sen lisäksi tarkistamaan tietyt seikat.

”Tuulilasinpyyhkijöiden kunto ja riittävän vahva lasinpesunesteen seos kannattaa varmistaa. Lukot on hyvä voidella lukkosulalla ja ovien kumitiivisteet käsitellä silikonilla, jotta ne eivät jäädy kiinni”, Martti Putkonen kertoo.

”Akun lataus ja jäähdytysnesteen pakkaskestävyys tulee myös huomioida. Tarkista, että kaikissa valoissa on hyvät ja laadukkaat polttimot ja että valot on oikein säädetty ja suunnattu.”

Pienellä vaivalla ajamisesta voi tehdä mukavampaa ja turvallisempaa – esimerkiksi auton mattojen kuivana pitäminen ja ikkunoiden peseminen ehkäisevät ikkunoiden huurtumista.  Kannattaa muistaa myös moottorinlämmittimen ja mahdollisen sisätilanlämmittimen käyttö jo viiden asteen lämpötilassa.

”Varoituskolmion, heijastinliivien ja muiden pakollisten ja suositeltujen varusteiden lisäksi ei ole liioiteltua pitää autossa lämmintä huopaa tai muita lämpöisiä vaatteita”, Putkonen lisää.

Pohjoista voimaa -etuasiakkaat saavat Vianorin Oulun toimipisteen rengashotellipalvelun ensimmäisen kauden säilytyksen ilmaiseksi. Etuasiakkaat saavat etuja myös muista Vianorin tuotteista ja palveluista. Katso kaikki etuasiakasedut tästä