Minkälaiset jouluvalot kannattaa laittaa ulos?

14.11.2017 - 11:06

Valot luovat tunnelmaa vuoden pimeimpänä aikana, mutta kannattaa muistaa, että ulos saa laittaa vain ulkovaloja.

Yleensä valojen käyttötarkoitus selviää tuotepakkauksesta tai käyttöohjeesta. Jos tietoa ei löydy, kannattaa sopivuus varmistaa myyjältä.

”Sisäkäyttöön tarkoitetut koristevalot eivät kestä kosteutta eivätkä pakkasta”, muistuttaa energianeuvoja Jarmo Meriläinen.

Jos valosarjassa on muuntaja, tarkista myös saako sen sijoittaa sisälle vai ulos. Yleensä ulkokäyttöön tarkoitettujen muuntajien suojausluokka on IP44. Siitä huolimatta muuntaja on hyvä sijoittaa sateelta suojaan. Lukua 44 pienemmät muuntajat on tarkoitettu vain sisäkäyttöön.

Jos olet hankkimassa uusia valosarjoja, kannattaa ehdottomasti valita led-valot, joiden kulutus on perinteisiä valosarjoja pienempi. Kierrätä vanhat ja rikkoutuneet valosarjat oikein: ne kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräykseen.

Valosarjojen kanssa kannattaa käyttää ajastinta. Erityisen järkevää sen käyttö on, jos käytössäsi on vanhat koristevalot. Ajastuksella valot on helppo ohjata syttymään haluttuna kellonaikana. Ajastin paitsi vähentää energiankulutusta, tuo myös valosarjoille pidemmän paloiän.

Lue lisää valaisinten kotelointiluokista


Kaikki uutiset