Kaukolämpö etäluennassa

11.06.2013 - 12:58

Oulun Energian kaukolämmön etäluentaurakka on saatu päätökseen toukokuun lopussa. Kaikki noin 9 100 kaukolämmön käyttöpaikkaa Oulussa, Haukiputaalla, Kiimingissä ja Oulunsalossa ovat nyt etäluennan piirissä. Etäluennan avulla kaukolämmön käytöstä saadaan huomattavasti enemmän tietoa kuin aikaisemmin, mikä mahdollistaa palvelujen kehittämisen ja kokonaan uusien tarjoamisen.

Etäluennan ansiosta asiakkaille voidaan tarjota tarkempia raportteja energiankäytöstä sekä vertailutietoja vastaavien kiinteistöjen kulutukseen. Vuoden loppuun mennessä Energiatilin raportointipalvelu laajenee kaukolämpöön. Nyt omaa kulutusta voi seurata jopa tunnin tarkkuudella sähkön osalta, vuoden lopussa vuorokauden tasolla myös kaukolämmöstä.

Etäluennasta on hyötyä myös laitevikojen löytymisessä ja laitteistoja uusittaessa. Laiteviat on mahdollista havaita huomattavasti nopeammin etäluennan ja ajantasaisen kulutustiedon ansiosta. Yllättävä kulutuspiikki voi olla merkki rikkoutuneesta laitteesta. Myös lämmönjakokeskuksiin uusittavat laitteet on helpompi mitoittaa oikein, kun tarkka tieto eri vuoden- ja vuorokaudenaikojen kulutuksista on tiedossa.

Ensimmäinen näkyvin muutos asiakkaille on ollut arviolaskutuksesta siirtyminen toteutuneeseen kulutukseen perustuvaan laskutukseen. Myöskään mittarilukemia ei tarvitse enää ilmoittaa energiayhtiölle. Kaukolämpölaskujen suuruus vaihtelee kulutuksen mukaan samalla tavalla kuin sähkölaskujenkin. Lämmityskaudella laskut ovat luonnollisesti suurempia kuin kesällä, milloin kaukolämpöä tarvitaan lähinnä käyttöveden lämmittämiseen.