Aurinkovoiman läpimurto lähenee Suomessa

17.12.2015 - 08:30

Pariisin ilmastosopimus edistää uusiutuvaa energiatuotantoa

Oulun Energiassa ollaan vakuuttuneita siitä, että keskellä kaamosta eletään aurinkovoiman läpimurron hetkiä. Jos Suomi kuroo välimatkaa muihin Pohjoismaihin kiinni, uusia aurinkovoimaloita rakennetaan tulevina vuosina huomattavia määriä.  

Pariisissa viime lauantaina solmittu, historiallinen 195 maan allekirjoittama ilmastosopimus asettaa ilmaston lämpenemisen tavoitteeksi korkeintaan 1,5 astetta. Oulun Energian mukaan se on kova, mutta saavutettavissa oleva tavoite, joka edellyttää uusiutuvan energiatuotannon osuuden merkittävää kasvua.

”Yritysten ja kuluttajien kiinnostus aurinkosähköä kohtaan on selvästi lisääntynyt. Asenneilmapiiri on muuttunut, ja aurinkovoima nähdään jo aidosti kannattavana investointina”, kertoo Oulun Energian myyntijohtaja Seppo Tuomi.

Yksi merkittävä syy tähän on aurinkopaneelien hintojen raju halpeneminen viime vuosien aikana. Oulun Energiassa uskotaan, että paneelien hinnoissa ei tapahdu niin merkittäviä muutoksia, että hankintaa kannattaisi enää halpenemisen pelossa siirtää.  

”Oma maahantuonti takaa edulliset hinnat. Olemme saaneet neuvoteltua erittäin hyvät sopimukset saksalaisen yhteistyökumppanimme kanssa. Seuraamme myös koko ajan kotimaisten valmistajien tuotekehitystä, ja jossain vaiheessa otamme varmasti valikoimiin myös suomalaiset paneelit”, Tuomi jatkaa.

Suomella kirittävää

Saksa johtaa suvereenisti aurinkovoimaloiden tuotantokapasiteettikisaa yli 38 gigawatilla, mutta uusia voimaloita rakennetaan nyt eniten Kiinaan ja Japaniin. Pohjoismaissa on rakennettu vain 1,9 prosenttia Saksan määrästä. Rakentamisvauhdissa Ruotsi on ottanut kiinni Tanskaa, jossa auringolla on jo merkittävä osuus maan koko energiantuotannossa.

Vuonna 2014 verkkoon kytkettyjen aurinkovoimaloiden tuotantokapasiteetti oli Tanskassa 600 megawattia ja Pohjoismaisessa kisassa kakkossijaa pitävällä Ruotsilla 80 megawattia. Suomessa saavutettiin tänä vuonna 9 megawatin raja, joten kirittävää riittää.

”Oulun Energian markkinaosuus tänä vuonna rakennetuista, verkkoon liitetyistä aurinkovoimaloista on noin 20 prosenttia”, Seppo Tuomi toteaa. Yhtiö sai muun muassa valmiiksi elokuussa Suomen suurimman aurinkovoimalan sanomalehti Kalevan painotaloon Ouluun. Parhaillaan Oulun Energia rakentaa 130 kilowatin voimalaa Oulun kaupunginkirjastoon.

Merkittävää eroa tuotanto-olosuhteissa Saksan ja Suomen välillä ei ole. Auringon säteilyn määrään vaikuttaa enemmän paikallinen ilmasto, kuin leveyspiiri. Rannikolla, kuten Oulun seudulla, aurinkoisia päiviä on enemmän kuin sisämaassa. Vaikka pimeinä talvikuukausina aurinkoenergiaa ei juuri synny, pitkä ja valoisa kesä takaa Suomessa lähes saman vuosituoton kuin Saksassa.

Hyödyllisiä linkkejä

Laskureita tuotannon arviointiin: EU:n Energia- ja liikenneinstituutin (JRC-IET) laskurit

IEA_PVPS:n raportti Aurinkosähköjärjestelmien trendit 2015