Aurinko sulattaa autotiet – lue asiantuntijan vinkit kevätkeleihin valmistautumiseen

05.04.2019 - 12:30

Vianorin aluepäällikkö Aki Nevalainen kertoo vinkit autoilijoille kevätkeleihin valmistautumiseen ja kesärenkaiden vaihtamiseen.

Kevään tullen on hyvä tarkastaa auton kunto talven jäljiltä. Huolletulla ja puhdistetulla autolla on mukavaa ja turvallista ajaa. Auton huollon yhteydessä kannattaa varmistaa, että tuulilasi on ehjä ja naarmuton. Tarkista lisäksi ilmastolaitteen toiminta ennen säiden lämpenemistä. Kevättä vasten on myös hyvä pesettää ja vahata auto.

Nastarenkaita saa käyttää 31.3. saakka tai toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin. Huomioi kuitenkin paikalliset sääolosuhteet: Oulun korkeudella voi vielä vapun aikaan ajaa nastarenkailla, jos sää niin vaatii tai jos tiedossa on reissu pohjoiseen.

Vaihda renkaat turvallisesti

Kesärenkaiden vaihto on turvallisinta hoitaa ammattilaisella. Pohjoista voimaa -etuasiakkaana saat Vianorin Oulun toimipisteen rengashotellipalvelun ensimmäisen kauden säilytyksen ilmaiseksi. Jos vaihdat renkaasi itse, ota huomioon nämä ohjeet:

1. Tarkista kesärenkaiden ja vanteiden kunto ennen asennusta. Rengas saa olla korkeintaan 6 vuotta vanha, ja 4 mm syvyyteen kuluneet renkaat tulisi vaihtaa uusiin. Tarkasta lisäksi, ovatko renkaat kuluneet tasaisesti, sillä epätasainen kuluminen viittaa ohjauskulmien virheellisyyteen.
2. Tee renkaan vaihto tasaisella alustalla. Tue auto niin, ettei se pääse liikkumaan.
3. Käytä auton nostamiseen riittävän vahvaa ja käyttötarkoitukseen sopivaa tunkkia. Auton omaa tunkkia ei suositella nostamiseen. Varmista myös oikea nostokohta.
4. Varmista, että sinulla on kesävanteisiin soveltuvat oikeanlaiset pultit tai mutterit. Muista rasvata asennettavat pultit ja huolehdi, että pultit menevät oikeisiin kierteisiin. Ole todella varovainen lukkopulttien kanssa, sillä ne rikkoutuvat helposti!
5. Vanteissa on usein myös soviterenkaita, joten varmista, ettei navalle ole jäänyt talvivanteiden soviterenkaita. Laita vastaavasti kesävanteisiin soviterenkaat paikalleen, jos niissä pitää olla sellaiset. Asennettaessa varmista, että vanne on napakasti navalla ennen pulttien tai muttereiden kiinnittämistä.
6. Muista tarkistaa renkaiden oikeat pyörimissuunnat. Suositeltavaa on asentaa aina paremmat renkaat taakse ja huonommat eteen.
7. Puhdista auton navat esimerkiksi rautaharjalla.
8. Kiristä pultit aina ristiin, jotta vanne ei ole epätasapainossa. Varmista kireys aina momenttivarrella. Alumiinivanteiden pultit tai mutterit tulee jälkikiristää 100-150 kilometrin ajamisen jälkeen.
9. Tarkista ja asenna renkaisiin auton vaatimat oikeat ilmanpaineet.
10. Kalibroi auton mahdollinen TPMS-järjestelmä eli renkaiden paineenvalvontajärjestelmä uudelleen.
11. Pese ja huolla talvirenkaat. Muista säilyttää renkaat viileässä ja suojassa uv-säteilyltä.

Pohjoista voimaa -etuasiakkaat saavat etuja Vianorin tuotteista ja palveluista. Katso kaikki Vianorin edut: Vianor


Kaikki uutiset