Asiakas valvojan paikalle

02.07.2019 - 13:32

Teksti Pirkko Koivu | Kuva Jaani Föhr

Kaukolämpöverkostosta tulee yhä fiksumpi kehitteillä olevan valvomopalvelun ansiosta. Asiakas saa reaaliajassa tiedot taloyhtiön kaukolämmön kulutuksesta.

Oulun Energian Lämpöturva on täydentymässä kiinteistönomistajille suunnatulla palvelulla nimeltä Lämpöturva+. Kyseessä on valvomopalvelu, joka näyttää tietokoneelta reaaliaikaisesti muun muassa kiinteistön energiankulutuksen eri ajankohtina, kaukolämmön tulo- ja menoveden lämpötilat ja esimerkiksi kerrostalosta eri asuntojen lämpötilat.

Asiakas pääsee valvomopalvelun avulla varmistamaan, että energiaa käytetään fiksusti oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kertoo lämpöpalveluiden ja kunnossapidon johtaja Kimmo Alatulkkila Oulun Energialta. Tämä tukee energian säästämistä sekä kestävää ja ympäristöystävällistä energiantuotantoa.

”Asiakkaalla on reaaliaikainen näkymä kiinteistön energiankäyttöön. Me taas pystymme ottamaan kiinteistöt mukaan tuotannon optimointiin, jolloin kaukolämpöä tuotetaan asiakkaalle juuri tarvittava määrä.”

Valmistuttuaan valvomopalvelua tarjotaan esimerkiksi taloyhtiöille, isännöitsijöille ja isoille kiinteistöjä hallitseville yhtiöille.

Asiakas arvostaa helppoutta

Oulun suurin vuokranantaja Sivakka Oy on mukana pilottihankkeessa, jossa valvomopalvelua kehitetään yhteistyössä Oulun Energian kanssa. Sivakan energia-asiantuntija Heikki Pohjola kaipaa valvomopalvelulta erityisesti helppokäyttöisyyttä, avoimuutta ja muokkautuvuutta uusiin älykkäisiin ominaisuuksiin.

”Suurin hyöty valvomopalvelusta on se, että saadaan kootusti kaikki kiinteistöt saman näkymän alle, jolloin niitä pystytään vertailemaan keskenään ja luomaan yhdenmukaisia hälytyksiä poikkeamista. Tämä auttaa säästämään energiaa, kun päästään vikapaikkoihin nopeammin kiinni.”

Valvomopalvelun kautta asiakas voi tasapainottaa lämmönjakeluverkostoa ja ennakoida kaukolämmön kulutusta. Asiakas voi hyödyntää tehojoustoa eli tilannetta, jossa lämpöverkoston lämpöä väliaikaisesti lasketaan kulutuspiikkien ajaksi. Tämä ei ehdi tuntua huoneistojen lämmössä, mutta pienentää silti energian kulutusta.

Valvomopalvelu on yksi esimerkki älykkäästi toimivasta kaukolämmöstä. Kimmo Alatulkkila näkeekin kaukolämmön alustatalouden muotona, jonka päälle voidaan rakentaa asiakkaalle uusia palveluita ja antaa mahdollisuuksia säästää energiaa.

"Palvelu on osa kokonaisuutta, jolla toteutamme Oulun Energian hiilineutraliteettitavoitetta.”


Kaikki uutiset