Oulun Energian logo

Uusi käyttöpaikkahakkuri talvisessa säässä kaivinkone vieressä kuvattuna Laanilan alueella.

Laanilan biovoimalaitoksen uusi käyttöpaikkahakkuri on valmistumassa

27.02.2024 / Päivitetty viimeksi 29.02.2024 16.16

Laanilan biovoimalaitoksen polttoaineeksi tarkoitetun energiapuun hakettaminen helpottui huomattavasti, kun uuden kiinteän käyttöpaikkahakkurin koekäyttö alkoi helmikuussa. Sähkökäyttöisen puuhakkurin avulla pystymme parantamaan haketoimitusten toimitusvarmuutta ja myös hakettamisen ympäristövaikutukset vähenevät, kun prosessissa ei enää tarvita fossiilisia polttoaineita.

"Käyttöpaikkahakkuri on meille tärkeä strateginen investointi, jolla on merkitystä hiilineutraaliustavoitteidemme saavuttamisessa. Samalla parannamme haketoimitusten luotettavuutta, reagointikykyämme kulutushuippuihin ja vähennämme toimitusketjun kausivaihteluriskiä", kertoo Lauri Heilala, Oulun Energian polttoainetoimituksista vastaava johtaja. 

Hakkeen raaka-aine toimitetaan laitteelle puutavara- tai laita-autoin, joista se puretaan käsittelykoneella laitteen syöttöpöydälle ja sen kautta haketukseen. Valmis hake ohjataan kuljettimin suoraan voimalaitoksen polttoainelinjastolle ja siilojen kautta polttoon. Prosessi on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman tehokkaaksi minimoimalla raaka-aineen ja hakkeen turhat käsittelykerrat ja varastoinnit laitosalueella. 

Käyttöpaikkahakkurin toimitti Oulun Energialle avaimet käteen -toimituksella suomalainen Saalasti Oy. Hakkurin käyttöönotto on sujunut suunnitellusti. Normaalitilanteessa laitteen tuottama hake vastaa 20–25 % biovoimalaitoksen lämmityskauden aikaisesta polttoainetarpeesta.

Puun rooli sähkön ja lämmön yhteistuotannon voimalaitoksissamme on kasvanut, koska olemme suunnitelmallisesti luopumassa turpeen käytöstä. Tavoitteenamme on luopua turpeesta vuoden 2025 aikana.

Käyttöpaikkahakkuri