Oulun Energian logo

Merikosken kalatien nousuportaat.

Merikosken kalatie suljetaan kauden 2023 osalta

23.10.2023 / Päivitetty viimeksi 11.01.2024 10.40

Merikosken kalatien vesitys lopetetaan tämän vuoden osalta maanantaina 23.10. Kalatie on avoinna aina touko-lokakuun välisenä aikana. Sääennusteet vaikuttavat kalatien sulkemisen ajankohtaan. Sulkeminen on tehtävä ennen talven tuloa ja pakkasia, jotta laskentalaitteisto ja kalatie eivät rikkoonnu.

Varmistamme kalojen siirtymisen pois kalatieltä

Oulujoessa on syys-lokakuun aikana ollut voimakkaiden sateiden vuoksi tavanomaista enemmän vettä. Tästä syystä Merikosken voimalaitoksen padolla joudutaan tekemään runsaita ohijuoksutuksia. Ohijuoksutusten ja runsaan vesimäärän vuoksi vuoksi kalat pääsevät hyvin siirtymään pois kalatieltä yläkalatien vesityksen lopettamisen yhteydessä. Varmistamme silti sulkemisen yhteydessä, ettei nousevia kaloja jää jumiin. Nostamme mahdollisesti jumiin jääneet yksittäiset kalat pois kalatieltä.

Lasaretin padon kautta vesitämme ympärivuotisesti Lasaretin haaran pääuomaa ja Hupisaarten puroja. Virtaamaa madalletaan syksyisin tulevaa talvea varten. Hupisaarten purot toimivat vaelluskalojen tärkeänä lisääntymis- ja elinympäristönä.

Vaelluskaloja nousi tänä vuonna aiempaa vähemmän

Tänä vuonna kalatietä pitkin nousi noin 660 lohta ja hieman päälle 200 taimenta. Määrät ovat selvästi viime vuotta pienempiä. Ahvenia, lahnoja ja särkiä puolestaan nousi lähes 700 kappaletta eli vain hieman edellistä vuotta vähemmän. Kauden suurin kalatietä pitkin noussut kala oli noin 110cm mittainen lohi.