Oulun Energian logo

Oulun Energia on päättänyt sopimuksen Teboilin kanssa

12.08.2022 / Päivitetty viimeksi 13.00

Uuden öljyntoimittajan kilpailutus on saatu päätökseen. Oulun Energia on löytänyt uuden toimittajan kaikille tarvitsemilleen öljyjakeille.

Oulun Energialla on Ukrainan hyökkäyssodan alkamisen jälkeen tehty suunnitelmallista työtä sen eteen, että venäläisen hakkeen sekä venäläisperäisen öljyn käytöstä voidaan luopua. Venäläisen hakkeen käytöstä luovuttiin maaliskuussa heti, kun korvaavan polttoaineen saatavuus oli ensin taattu. Venäläisperäisen öljyn käytöstä on myös ollut selkeä tahtotila luopua heti, kun huoltovarmuus on ensin turvattu. 

Oulun Energia on valmistellut kilpailutusta kevään aikana erilaisten selvitystöiden ja materiaalin valmistelun merkeissä. Kilpailutus uudesta öljyn toimittajasta aloitettiin heti lomakauden päätettyä tarjousten määrän maksimoimiseksi.

”On hienoa todeta, että kilpailutus on saatu suunnitelmien mukaisesti päätökseen ja olemme löytäneet uuden toimittajan kaikille tarvitsemillemme öljyjakeille. Uudella toimittajalla on kyvykkyys toimittaa öljyä tarpeen mukaan välittömästi”, sanoo liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala.

Oulun Energialla öljyn osuus koko energiantuotannossa on 1–2 %. Öljyä käytetään kovilla pakkasilla, jolloin Toppilan ja Laanilan voimalaitosten tuottama lämpö ei riitä. Öljyä käytetään myös voimalaitosten käynnistyspolttoaineena huippulämpölaitosten lisäksi. Näin kodit pysyvät lämpiminä ja lämmintä vettä on saatavilla vuoden kylmimpinäkin päivinä. Toimitusvarmuuden takaaminen on yksi yhtiön keskeisimpiä tehtäviä.

Oulun Energian pitkän tähtäimen tavoitteena on luopua öljyn käytöstä kokonaan, kun tekninen kyvykkyys voimalaitoksilla ja huippulämpölaitoksilla on siihen saavutettu. Huippulämpölaitosten öljynkäyttöä korvataan tulevaisuudessa mahdollisesti sähkö- ja pellettikäyttöisillä vaihtoehdoilla tai bioöljyillä. Muutosten tekeminen vie vuosia.