Oulun Energian logo

Talvinen maisema Merikosken voimalaitoksesta ja alakanavasta.

Oulun Energia -konsernin osavuosikatsaus: Strategian mukaiset kasvuhankkeet etenivät harppauksin

22.05.2025 / Päivitetty viimeksi 09.00

Oulun Energian historian ensimmäinen osavuosikatsaus on julkaistu. Julkaisemme osavuosikatsauksia jatkossa kaksi kertaa vuodessa, toukokuussa ja syyskuussa.

Tammi-huhtikuu 2025

  • Konsernin liikevaihto: Koko konsernin liikevaihto oli 116,3 miljoonaa euroa (130,1).
  • Konsernin liikevoitto: Koko konsernin liikevoitto oli 31,4 miljoonaa euroa (39,0).
  • Sääolosuhteet ja sähkömarkkinat: Alkuvuoden 2025 leuto ja tuulinen sää vähensi lämmityksen tarvetta pitäen myös sähkönhinnan alhaisena pienentäen liikevaihtoa. Sähkön hintaerot tuulisten ja tuulettomien jaksojen välillä pysyivät korkeina.
  • Sähkön siirto: Viime vuotta lauhemmasta talvesta huolimatta sähkönsiirtomäärä pysyi ensimmäisen kolmanneksen aikana edellisen vuoden tasolla ollen 505 (510) gigawattituntia.
  • Sähkön tuotanto: Omien voimalaitostemme ja osuuksien kautta saatu sähköntuotanto oli alkuvuonna 385 gigawattituntia (422), mikä oli 13 prosenttia edellisvuotta alhaisemmalla tasolla.
  • Strategian toteutus: Uusia palveluita ja investointeja vietiin määrätietoisesti eteenpäin, kuten monienergiaoptimointipalvelu, 20 megawatin akkuvarasto, Suomen suurimman muovinkierrätyslaitoksen rakentaminen ja Laanilan vetyhanke, vietiin eteenpäin. Kemin Energia ja Vesi Oy:n 60 prosentin osakekauppa eteni Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksynnällä.
  • Vuosi ja Vastuullisuus 2024: Vuosi- ja vastuullisuusraportti 2024 julkaistiin huhtikuussa.

Alkuvuoden 2025 sää oli Oulussa keskimääräistä leudompi ja suhteellisen kovatuulinen. Tämä vähensi lämmityksen tarvetta sekä rauhoitti sähkömarkkinoilla tapahtuvaa heiluntaa. Sähkön hintaerot tuulisten ja tuulettomien jaksojen välillä pysyivät korkeina.  

”Alkuvuoden lämpimämpi sää näkyi suoraan alentuneina polttoainekustannuksina ja muiden raaka-aineiden säästönä. Toisaalta taas liikevaihdon laskuun vaikutti alentuneet sähkön myyntituotot. Kokonaisuutena kuitenkin onnistunut alkuvuosi”, toteaa Oulun Energia -konsernin toimitusjohtaja Arto Sutinen 

”Erityisen onnistuneen alkuvuodesta tekee hienosti edenneet strategiset hankkeet. Laanilan vetyhanke on edennyt ympäristövaikutusten (YVA) arviointiin, Hyvinkään muovinkierrätyslaitos on jo harjakorkeudessa ja Kemin Energian ja Veden osakekauppa sai Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksynnän”, jatkaa Sutinen. 

Strategian toteutus  

Syksyllä 2024 hyväksyttyä strategiaa vietiin määrätietoisesti ja tuloksellisesti eteenpäin. Julkaisimme yritystoimijoille uuden monienergiaoptimointipalvelun, joka antaa mahdollisuuden hyödyntää energiaresursseja tehokkaasti ja saada uudenlaista tuottoa energiamarkkinoilla. Liityimme aurinkovoimayhtiö Suomen Aurinkovoima Oy:hyn. Syklon muovinkierrätys- ja biokomposiittilaitosinvestoinnit etenevät Hyvinkäällä suunnitellusti ja teimme myös investointipäätöksen 20 megawatin sähkön akkuvaraston rakentamisesta Toppilan voimalaitosalueelle Ouluun. Kemin Energia ja Vesi Oy:n 60 prosentin osakekauppa eteni Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksynnällä. Laanilan vetyhankkeen esisuunnittelu ja ympäristövaikutusten arviointi (YVA) ovat käynnissä. 

Toimintaympäristön muutokset 

Sähkön markkinahinta Suomessa oli tammi-huhtikuussa 27 prosenttia viime vuotta alhaisemmalla tasolla, ollen 48,85 euroa per megawattitunti (66,53). Suomen kokonaissähkön kulutus oli viime vuoden tasolla. Omien voimalaitostemme ja osuuksien kautta saatu sähköntuotanto oli alkuvuonna 385 gigawattituntia (422), mikä oli 13 prosenttia edellisvuotta alhaisemmalla tasolla. Vesivoimaa tuotettiin 133 gigawattituntia (158), mikä oli 16 prosenttia alhaisempi viime vuoteen verrattuna. Myös sähkön ja lämmön yhteistuotannon (CHP) volyymit laskivat 13 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja olivat yhteensä 199 gigawattituntia (228). Vastaavasti tuulivoimatuotanto laski edellisvuoteen verrattuna 7 prosenttia.  

Kiertotalouden liiketoimintaympäristössä näkyi rakentamisen heikon suhdanteen aiheuttama alhainen rakennus- ja purkujätteen määrä. Lisäksi valtakunnallisesti puhuttiin sekajätteen vähentymisen aiheuttamasta tuontijätteen lisääntymisestä. Omassa toiminnassamme tuontijätteillä on pieni osuus, ainoastaan 3 prosenttia (5). Tavoitteidemme mukaisesti tulemme investoimaan uusiin kierrätyslaitoksiin, joiden avulla alalle saadaan kierrätysreittejä jakeille, kuten sekalaisille muoveille, joille aiemmin on ollut haastavaa löytää kannattavia kierrätyskohteita.  

Liiketoiminteiden tapahtumat 

Monienergiaoptimointi-palvelun myynti käynnistyi tammikuussa, ja ensimmäiset asiakkaiden resurssit tarjottiin reservimarkkinoille maaliskuussa. Huhtikuussa kaupallisen käytön aloittaneen Linnanmaan energiakeskuksen resurssit liitettiin myös palveluun. EPV Heininevan aurinkovoimalaitos sai väliaikaisen käyttöoikeuden ja on tarkoitus saada täyteen tuotantovalmiuteen vuoden 2025 lopulla. SolarPower Paarmalan aurinkovoimalaitos kytketään verkkoon touko-kesäkuussa 2025. Kaukolämpöverkon rakentaminen on ollut alkuvuodesta viime vuoden tasolla. Talvikuukausina rakentaminen on ollut hiljaista, mutta saneeraustyöt alkavat toukokuussa. Alkuvuodesta verkkoon on liitetty 21 uutta asiakasta, ja mittareiden massavaihto on meneillään. 

Tuotannollisesti vuosi alkoi haasteiden parissa. Toppilan voimalaitoksen häiriö loppiaisena ja helmikuussa koetteli organisaation kykyä selviytyä haasteista. Sähköntuotannon toimintaympäristöä leimasi voimakas sähkön hinnan vaihtelu, jonka ansiosta käytimme sähkökattilaa ennakoitua enemmän. Lauhan talven ansiosta lämmöntuotantoa oli vähemmän, 988,8 gigawattituntia. Sähköntuotanto oli 385 gigawattituntia, josta Merikoskella tuotettiin 73,1 gigawattituntia ja Toppilassa 135,2 gigawattituntia. 

Syklon alkuvuosi sujui suunnitelmien mukaisesti. Muun muassa investointi sähköiseen puunmurskauslinjaan ja muovien talteenottohankeen edistäminen kuului alkuvuoden kohokohtiin. Oulun lajittelulaitoksen ja Hyvinkään kiertotalouskeskittymän jätteen vastaanottomäärä oli yhteensä 20 103 tonnia. Ekovoimalaitoksen polttokelpoisen jätteen vastaanottomäärä oli 48 908 tonnia. Lopputuotteita toimitettiin 37 187 tonnia, joista energiahyödynnykseen meni 29 990 tonnia. 

Oulun Energia Sähköverkon investointiohjelma käynnistyi suunnitelmien mukaisesti keväällä. Ensimmäisen kolmanneksen aikana investoimme verkkoon 1,9 miljoonaa euroa. Sähkönsiirtomäärä pysyi alkuvuonna edellisen vuoden tasolla ollen 505 gigawattituntia. Keskimääräinen vikakeskeytysten aiheuttama keskeytysaika oli 7,8 minuuttia. Sähköverkon asiakasmäärä kasvoi maltillisesti ollen huhtikuun lopulla 120 084 käyttöpaikkaa. 

Tulevaisuuden näkymät 

Lyhyellä aikavälillä toimintaympäristöön vaikuttavat sähkön hinnan suojaamisesta huolimatta voimakkaat geopoliittiset jännitteet, kuten Yhdysvaltojen kauppapolitiikka, jotka aiheuttavat epävarmuutta ja epävakautta yleisiin talousnäkymiin ja voivat vaikuttaa kansainvälisiin tuotantoketjuihin ja hyödykemarkkinoihin. Korkojen laskusta huolimatta geopoliittiset riskit, lisääntynyt epävarmuus ja heikentynyt näkyvyys voivat aiheuttaa haasteita uusille puhdasta sähköä käyttäville teollisuusinvestoinneille.  

Oulun Energian tukkusähkön tuotannon ja osuuksien tulos altistuu sähkönhintojen vaihteluille. Talouden laskusuhdanne, hyödykehintojen lasku sekä sää- tai vesitilanne voivat johtaa sähkönhintojen merkittävään laskuun, mikä vaikuttaa negatiivisesti Oulun Energian vuoden 2025 liikevaihtoon ja liikevoittoon. Odotamme vuoden 2025 liikevaihdon ja liikevoiton olevan alhaisempi kuin vuonna 2024.  

Tutustu Oulun Energian osavuosikatsaukseen 1 / 2025 tästä (pdf).

Oulun Energia -konsernin osavuosikatsaus 2 / 2025 julkaistaan syyskuussa 2025.