Oulun Energian logo

Piirretty kerrostalo, jonka katolla on aurinkopaneelit.

Energiayhteisön perustaminen avuksi taloyhtiön energiaomavaraisuuteen

29.01.2024 / Päivitetty viimeksi 30.01.2024 14.53

Aikaisemmin omaa sähköntuotantoa on ollut pääasiassa omakotitaloissa ja yrityksissä, mutta nykyään myös taloyhtiöt ja liikerakennukset voivat hyödyntää itse tuotettua sähköä kokonaisvaltaisesti. Tämä on mahdollista uusien energiayhteisöjen myötä.

Energiayhteisön idea on hankkia yhteinen tuotantolaitteisto, kuten aurinkopaneeleita, esimerkiksi taloyhtiöön. Kun yhteisö perustetaan, jokaiselle asunnolle taloyhtiössä määritellään oma prosentuaalinen osuus omasta sähköntuotannosta. Tämä osuus määrittää, miten oma sähköntuotanto jaetaan asuntojen, eli energiayhteisön jäsenten, kesken.

Oulun Energia Sähköverkko Oy:n kehityspäällikkö Mikko Kylli kertoo, että energiayhteisön perustaminen taloyhtiöön kannattaa, koska se pienentää jäsentensä tarvetta ostaa sähköä.

” Lisäksi rakennuttamalla aurinkovoimalan taloyhtiö osaltaan lisää uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Omalla aurinkovoimalalla tuotettu sähkö on kokonaan uusiutuvaa ja hiilijalanjäljetöntä sähköä”, lisää Kylli.

Itse tuotetusta ja käytetystä sähköstä ei tarvitse maksaa sähkön verkkopalvelumaksua eikä sähköveroa, mikä myös pienentää sähkön verkkopalvelulaskua. Energiayhteisön perustaminen on maksutonta ja perustettavan yhteisön tulee olla Oulun Energia Sähköverkko Oy:n verkkoalueella.

Olemme koostaneet kattavan tietopaketin energiayhteisöstä ja sen perustamisesta. Lisätietoja löydät täältä.