Oulun Energian logo

Sormi valokatkaisijalla. Energiaa säästetään esimerkiksi pienentämällä valaistusta.
Sormi valkoisella valokatkaisijalla. Energiaa säästetään valaistusta vähentämällä.

Katkaise sähköt oikein

Kiinteistön sähköt on perinteisesti katkaistu sähkökeskuksen pääkytkimestä, mutta etäluettavien mittarien myötä oikea toimintatapa on muuttunut. Jotta tiedonsiirtoyhteys energiayhtiön järjestelmiin ei katkea, sähköt katkaistaan etäluettavan mittarin kytkentäpainikkeesta.

Katkennut tiedonsiirtoyhteys näkyy häiriönä verkkoyhtiön järjestelmissä. Tällöin asentajat käyvät paikan päällä katsomassa, mistä häiriö johtuu. Hyvin usein kyseessä on kiinteistö, jonka sähköt on katkaistu pääkytkimestä. Erityisesti siirtolapuutarha- ja mökkeilykauden päättyminen näkyy piikkinä järjestelmissä. 

Tiedonsiirtoyhteyden säilyminen ei ole pelkästään verkkoyhtiön etu: sen ansiosta voit myös itse seurata Energiatililtä kiinteistön kulutusta. Jos esimerkiksi mökillä alkaakin yllättäen kulua sähköä, kyseessä voivat olla kutsumattomat vieraat. 

Kun kiinteistössä tehdään sähkötöitä 

Kytkentäpainiketta ei voida kuitenkaan käyttää joka tilanteessa. Kun kiinteistössä tehdään sähkötöitä, sähköt on katkaistava sähköturvallisuusmääräysten mukaisesti esimerkiksi sulakkeet poistamalla tai pääkytkimestä. Lisäksi pääkytkimestä katkaistaan sähköt niissä kiinteistöissä, joiden mittarissa ei ole kytkentäpainiketta. 

Verkkoalueellamme on noin 14 000 etäluettavaa sähkömittaria, joissa ei ole kytkentäpainiketta. Näistä suurin osa on kerrostaloissa, mutta jonkin verran myös omakotitaloissa Kiimingissä. Näissä kiinteistöissä sähköt katkaistaan kaikissa tilanteissa pääkytkimestä.