Pääsulakkeen vaihtaminen

Pääsulakkeet ovat liittymäkohtaiset, joten niiden palaminen ei vaikuta muiden alueella olevien liittymien sähkönjakeluun. Suuren kuormituksen aikana, esimerkiksi kovilla pakkasilla, saattaa pääsulakkeen läpi kulkea niin suuri sähkövirta, että sulake palaa, jolloin ainakin osa liittymästä jää sähköttömäksi. Kovilla pakkasilla kannattaakin välttää suuritehoisten sähkölaitteiden, kuten sähköuunin ja -kiukaan, yhtäaikaista käyttöä.

Pääsulakkeita on asennettu yleensä kolme kappaletta pylvääseen, jakokaappiin tai pääkeskukseen. Voit vaihtaa itse pääsulakkeet, jotka sijaitsevat kiinteistön sisällä olevassa pääkeskuksessa. Muista noudattaa sähköturvallisuusohjeita ja katkaista sähköt pääkytkimestä kääntämällä kytkin 0-asentoon ennen sulakkeen vaihtoa. Huomioithan, että pääsulakkeen varokepohjassa on jännite, vaikka sulake on poistettu ja pääkytkin on 0-asennossa.

Pääsulakkeen tilalle ei missään tapauksessa saa vaihtaa nimellisvirraltaan suurempaa sulaketta kuin siellä on, koska suojaus ei silloin toimi ja liian suuri sulake voi aiheuttaa tulipalon. Sulake on mitoitettu suojaamaan sähköjohtoja siten, että se vika- tai ylikuormitustilanteessa palaa riittävän nopeasti. Jos pääsulakkeen tilalle vaihdetaan liian suuri sulake, voivat johdot ylikuumeta ja syttyä palamaan.

Ohjeita omatoimiseen pääsulakkeen vaihtoon saat vikapäivystyksestämme.

Pylväässä, jakokaapissa tai Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy:n lukolla varustetussa lukitussa kotelossa sijaitsevat pääsulakkeet saa vaihtaa ainoastaan verkkoyhtiön vikapäivystäjä. Tilaa vaihto soittamalla vikapäivystykseemme.

Toistuva pääsulakkeen palaminen

Jos pääsulake palaa toistuvasti, on sähköliittymäsi sulakekoko liian pieni tai kuormitus on jakautunut sulakkeille epätasaisesti. Jos uusi sulake palaa heti vaihtamisen jälkeen, on johtimissa tai jossakin sähkölaitteessa vika. Asian selvittämiseksi suosittelemme ottamaan yhteyttä sähköurakoitsijaan, joka korjaa vian sekä selvittää liittymän kokonaiskuormituksen ja mahdollisen tarpeen liittymän pääsulakekoon suurentamiseksi.

Veloitamme pääsulakkeen suurentamisesta liittymismaksun, joka on nykyisen ja uuden pääsulakekoon liittymismaksujen erotus, jos kaapelia ei tarvitse vaihtaa. Suuremmista muutostöistä saat erillisen hinta-arvion teknisestä neuvonnastamme.