Oulun Energian logo

Pieni leikkitalo raidalliseen kaulahuiviin kiedottuna.
Raidalliseen kaulahuiviin kietoutunut pieni leikkitalo.

Sähkö- ja lämmityskatkokset

Vaikka sähkön ja lämmön jakeluvarmuutemme onkin hyvin korkealla tasolla, pitkiä katkoksia saattaa silti joskus tulla. Siksi niihinkin on tärkeää varautua. Tälle sivulle olemme koonneet ohjeet siitä, kuinka voit varautua pitkiin katkoksiin ja kuinka toimit niiden aikana.

Näin varaudut sähkökatkoksiin
Kun sähköt ovat poikki
Kun sähköt palaavat
Näin varaudut lämmityskatkoksiin
Kun lämmöt ovat poikki 
Vedenjakelu 

Näin varaudut sähkökatkoksiin

Kun sähköt ovat poikki 

Useimmat sähkökatkot ovat lyhyitä ja nopeasti korjattavissa. Tarkista kuitenkin nämä ohjeet, jos pitkä sähkökatko yllättää. 

Kun sähköt palaavat 

Näin varaudut lämmityskatkoksiin 

Kaikki lämmitystavat paitsi takka ja muut tulisijat käyttävät sähköä. Pientaloissa esimerkiksi kattilat, polttimet ja maalämpöjärjestelmät sekä vesi- ja ilmakiertopumput käyvät sähköllä. Myös kaukolämpö toimii sähkön varassa. Sähköä tarvitaan voimalaitoksissa, veden pumppaamisessa kaukolämpöverkostoon ja veden kierrättämisessä talon sisäisessä lämmitysverkostossa. 

Kaukolämmössä voi esiintyä ajoittain myös katkoksia ilman, että sähköt olisivat poikki. Katkot lämmönjakelussa voivat johtua voimalaitosten tuotanto-ongelmista, kaukolämpölinjan vaurioista tai esimerkiksi oman talon lämmönjakokeskuksen rikkoutumisesta. Kaukolämpö lämmittää myös käyttöveden, joten häiriön aikana lämmintä käyttövettä ei ole saatavilla. 

Kun lämmöt ovat poikki 

Jos kodin lämpötila laskee alle +15 asteen: 

Vedenjakelu 

Laajat sähkökatkot aiheuttavat ongelmia myös vesi- ja viemäriverkostoon, kun pumput eivät toimi. Seuraa viranomaisviestinnän ja vesilaitoksen viestinnän kautta, miten vedenjakelu hoidetaan laajojen häiriöiden aikana. 

HUOM! Sähkökatkon aikana kaukolämpökiinteistöissä hanasta tulevan veden lämpötilaa ei voi säätää – vesi voi olla erittäin kuumaa.

Lue lisää varautumisesta Pahasti poikki ja 72tuntia.fi

Ihminen katsoo laskua kahvikupin äärellä.

Sähkölaskun maksujärjestely

Poikkeuksellinen tilanne sähkömarkkinoilla ja sen myötä nopeasti kohonneet sähkön hinnat vetävät kotitalouksia tiukille. Huoli omasta maksukyvystä on lisännyt asiakaspalvelun otettujen yhteydenottojen määrää elokuusta lähtien. Osa neuvottelee maksujoustosta nyt ensimmäistä kertaa elämässään.

Lue lisää maksujärjestelystä