Sähkö- ja lämmityskatkokset

Vaikka sähkön ja lämmön jakeluvarmuutemme onkin hyvin korkealla tasolla, pitkiä katkoksia saattaa silti joskus tulla. Siksi niihinkin on tärkeää varautua. Tälle sivulle olemme koonneet ohjeet siitä, kuinka voit varautua pitkiin katkoksiin ja kuinka toimit niiden aikana.

Näin varaudut sähkökatkoksiin

Kun sähköt ovat poikki 

Useimmat sähkökatkot ovat lyhyitä ja nopeasti korjattavissa. Tarkista kuitenkin nämä ohjeet, jos pitkä sähkökatko yllättää. 

Kun sähköt palaavat 

 Näin varaudut lämmityskatkoksiin 

Kaikki lämmitystavat paitsi takka ja muut tulisijat käyttävät sähköä. Pientaloissa esimerkiksi kattilat, polttimet ja maalämpöjärjestelmät sekä vesi- ja ilmakiertopumput käyvät sähköllä. Myös kaukolämpö toimii sähkön varassa. Sähköä tarvitaan voimalaitoksissa, veden pumppaamisessa kaukolämpöverkostoon ja veden kierrättämisessä talon sisäisessä lämmitysverkostossa. 

Kaukolämmössä voi esiintyä ajoittain myös katkoksia ilman, että sähköt olisivat poikki. Katkot lämmönjakelussa voivat johtua voimalaitosten tuotanto-ongelmista, kaukolämpölinjan vaurioista tai esimerkiksi oman talon lämmönjakokeskuksen rikkoutumisesta. Kaukolämpö lämmittää myös käyttöveden, joten häiriön aikana lämmintä käyttövettä ei ole saatavilla. 

Kun lämmöt ovat poikki 

Jos kodin lämpötila laskee alle +15 asteen: 

 Vedenjakelu 

Laajat sähkökatkot aiheuttavat ongelmia myös vesi- ja viemäriverkostoon, kun pumput eivät toimi. Seuraa viranomaisviestinnän ja vesilaitoksen viestinnän kautta, miten vedenjakelu hoidetaan laajojen häiriöiden aikana. 

Lue lisää varautumisesta Pahasti poikki ja 72tuntia.fi