Valolla on vaikutusta

Huomenna 30.3. vietetään jo perinteeksi muodostunutta, WWF:n organisoimaa maailmanlaajuista Earth Houria. Tempauksella halutaan kiinnittää huomiota ilmastonmuutokseen, johon myös energiankulutuksella on vaikutusta. Minulle esitettiin aiheesta muutama mielenkiintoinen kysymys, joihin vastaan tässä blogissa.

Kaisa, mitä tuumaat Earth Hour -tempauksesta?

On tärkeää, että ilmastonmuutoksesta puhutaan. Kun katsoo kuvia öisestä maapallosta avaruudesta otettuna, huomaa, kuinka paljon valaistus on muuttanut elinolosuhteita: valot näkyvät avaruuteen asti. Valoa on joka paikassa, eikä pimeää paikkaa tahdo löytyä millään. Käytännössä valojen sammuttaminen tunniksi ei tee ilmastolle tai kenenkään lompakolle ihmeitä, mutta tarkoitus on herättää huomiota ja keskustelua, ja siinä Earth Hour onnistuu.

Energiayhtiössä työskentelevänä olen miettinyt, millä tavalla valojen sammutus näkyisi sähköverkossa, jos suurin osa Suomen valaistuksesta sammutettaisiin. Verkkoyhtiö Oulun Energian Siirto ja Jakelun mukaan Earth Hour ei aiheuta muutosta sähkönkulutukseen. Siihen voi vaikuttaa se, että katu- ja tievalaistusta ei tuolloin sammutettu. Myös Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid on tehnyt samanlaisia huomioita.

Valolla on tärkeä merkitys niin yhteiskunnan toiminnan kuin yksilön näkökulmasta. Valohan voi olla myös haitallista, eikö?

Valo voi olla haitallista yöaikaan etenkin eläimille ja hyönteisille, joiden elimistö ei välttämättä ymmärrä keinotekoisen valon ja auringonvalon eroa. Mutta kyllä ihminenkin kärsii jatkuvasta valossa olosta: iltaisin keho pyrkii rauhoittumaan, mutta kirkkaat valot voivat sekoittaa pakan ja normaali unirytmi häiriintyä. Oikein suunniteltu valaistus sisätiloissa auttaa luonnollisen unirytmin säilyttämisessä, ja ulkoa on järkevintä sammuttaa kaikki ylimääräiset valot silloin kun niitä ei tarvita.

Minulla on kotona säädettävät sisävalaisimet, ja iltaisin vähennän reilusti valon määrää ja vaihdan valon värilämpötilan lämpimämmäksi. Tätä suosittelen muillekin, jos se vain on mahdollista.

Miten kehittäisit valaistusta ympäristö- ja yksilöystävällisempään suuntaan?

Olisi tärkeää miettiä kriittisesti, missä oikeasti tarvitaan valoa. Yleisin ongelma on enemmänkin liika valo kuin liian vähän valoa. Mistä kaikesta jäisimmekään paitsi, jos meidän asuinympäristössämme ei olisi mitään paikkoja, missä katsella tähtitaivasta tai revontulia?

Tekniikan avulla voidaan parantaa valaistuksen käyttökokemusta, esimerkiksi liiketunnistimien ja muun valaistuksen määrää muuttavien sensorien avulla. Jos nyt saisimme aloittaa kaiken ulkovalaistuksen rakentamisen ihan puhtaalta pöydältä, niin lopputulos voisi näyttää aivan eriltä kuin nykyään. Voisi olla, että valaistusta keskitettäisiin ensisijaisesti sinne, missä ihmiset liikkuvat jalkaisin tai pyörällä. Valonlähteinä käytettäisiin vain energiaa säästäviä ja himmennettäviä ratkaisuja eli led-valaisimia, ja valot olisi suunnattu niin, että ympäristöä häiritsevää hajavaloa ei pääsisi muodostumaan.

Vietätkö Earth Houria ja miten?

Huomenna 30.3. olen seuraamassa tyttäreni salibandy-pelejä Kemissä, ja toivon että pääsemme kotimatkalle ennen pimeän tuloa. En ole osallistunut oman kodin valojen sammuttamisella Earth Hourin viettämiseen vielä kertaakaan, mutta seuraan kiinnostuneena maailman suurten kaupunkien osallistumista tapahtumaan. Itse rakastan luonnonvaloa, ja pyrin käyttämään sisävaloja muutenkin mahdollisimman vähän.

Tutustu valaistuksen asiantuntijapalveluihimme yrityksille!