Suomen kaunein joulukuusi ja miten se tehdään


Jouluvalot koristavat kaupungin keskustan juhla-asuun. Täällä Oulussa Rotuaarin ylle kohoaa oikea valomeri kimmeltävine tähtineen ja valoverkkoineen.

Oulun kaupungintalon edustan virallinen joulukuusi palkittiin viime vuonna Suomen kauneimman kuusen tittelillä, eikä ihan turhaan! Esittelen nyt teille, miten tämä kaikki jouluinen ihanuus tehdään.

Suurimman osan vuotta valot ovat tietysti varastossa. Jo hyvissä ajoin syksyllä on herätty joulun lähestymiseen ja varmistettu, että varaosia on tilattu tarpeeksi. Rotuaarin jouluvalot ovat uniikki ja paikalleen suunniteltu kokonaisuus, jossa on lämpimänvalkoista led-valonauhaa noin 4000 metriä. Vuosittain noin sadan metrin verran led-pätkää ja kymmenisen virtalähdettä uusitaan, ja sitä varten kaikki valot levitetään hallin lattialle ja käydään kohta kohdalta läpi. Jouluvalot koostuvat pyramidista, kolmioista, valoverkoista ja katuvalopylväisiin kiinnitettävistä valokehikoista.

Asennusvaihe edellyttää yhteistyötä

Itse asennusvaihe vaatii työmaa-aitojen lisäksi järeän kaluston pelipaikoille. Käytössä on muutaman päivän ajan nosturiauto ja kaksi nostokoriautoa. Lisäksi liikenteen ohjaamista varten alueelle ajetaan kaksi pakettiautoa. Kuusi asentajaa jakaantuu työryhmiin, joista jokaisella on oma tehtävänsä. Yksi vastaa nosturin käytöstä, ja toisen tehtävänä on liikennejärjestelyt: tämä on usein se homma, jossa saa kaikki epäkiitollisimmat kommentit.

Kummassakin nostokorissa on kaksi asentajaa, joista toisen tehtävä on korin siirtäminen ja toisen tehtävä on hoitaa valokoristeiden kiinnitykset ja sähköjen kytkemiset. Jännittävin hetki on, kun asentajat nostavat kolme metriä korkean ja neljä kertaa neljä metriä leveän valopyramidin keskeisimmälle paikalle. Jännityksen lisäksi hetki tarjoaa kaupunkilaisille myös kireitä hermoja, sillä lukuisat autot ja aidat rajoittavat liikennettä. Rajoitukset ovat kuitenkin kaikkien turvallisuuden takia. Kaikkinensa Rotuaarin juhlavalaistuksen rakentamiseen varataan noin viikko aikaa.

Jouluvalot loistavat koko tierna-ajan

Kaupungintalon joulukuusen kehutun ulkoasun ydin on kahden erilaisen valonvärin ja lampun yhdistäminen. Suuret liekkipallot leimuavat pienten kimmeltävien led-valojen keskellä kuin tähtitaivaalla. Tämän ihanuuden rakentaminen vaatii nostokoriauton ja kolme asentajaa. Led-nauhaa kieputetaan kuusen ympärille noin 100 metriä ja isoja liekkipalloja saa kuuseen mahtumaan 70 kappaletta. Latvaan nostetaan suuri tähti. Tämä kaikki kuulostaa tietysti aika yksinkertaiselta Rotuaariin verrattuna. Itse kuusi on kuitenkin luonnon oma taideteos ja sen oksat ovat siinä missä sattuvat olemaan. Näin ollen koristeiden asetteleminen on vuodesta ja kuusesta riippuen toisinaan varsin hikistä hommaa, ja neuvonantajia meikäläisestä lähtien kyllä riittää.

Odotettuna joulunavauspäivänä Rotuaarin tuhannet valot syttyvät koko tierna-ajaksi. Upean juhlavalaistuksen toimivuus on tietysti tarkistettu jo asennusvaiheessa, joten varsinaista jännitystä sen puolesta ei tarvitse hakea. Ja sitä juhlavalaistuksen riemua riittääkin sitten tammikuulle asti, jolloin kaikki puretaan, pakataan takaisin lavoille ja laatikoihin ja nostetaan varaston hyllyille odottamaan ensi joulua.