Oulun Energian logo

Urakoitsija työskentelee kaukolämpötyömaalla, joka sijaitsee omakotitaloalueella.

Pohjois-Suomen sääolosuhteissa energiatehokas kaukolämpöverkosto vaatii uniikit keinot

07.07.2025

Oulun Energian noin 900 kilometrin mittaisen verkoston huoltaminen ja kehittäminen Pohjois-Suomen vaihtelevissa luonto-olosuhteissa vaatii yksilölliset ratkaisut, jotta verkosto on tehokas myös tulevaisuudessa. Jatkuva kehitystyö takaa sen, että kaukolämpö on ympäristöystävällinen, luotettava ja edullinen lämmitysvalinta Oulun seudulla myös tulevaisuudessa, kun prosessit ja teknologia kehittyvät.

Maan alla kulkeva kaukolämpöputkisto on standardeiltaan samanlaista koko maassa. Silti muiden energiayhtiöiden toimenpiteet ja laskentalogiikat energiasiirron tehostamisessa eivät useinkaan vertaudu suoraan Oulun Energian tilanteeseen.  

”Verkkomme sijaitsee monenlaisten vaihtelevien sääolosuhteiden keskellä Pohjois-Suomessa. Esimerkiksi viileä merituuli vaikuttaa ilmastoon ja maan lämpötilaan Oulussa eri tavalla kuin esimerkiksi Helsingissä. Ja tietysti talven pakkaskelit ovat pohjoisessa purevampia, mikä omalta osaltaan viilentää maan alla siirrettävää kaukolämpövettä”, kuvailee kehitysinsinööri Jaana Leväinen. 

Lämpöhäviöt selvisivät ilmakuvauksen ja 3D-simuloinnin avulla 

Verkoston kuntoa seurataan jatkuvasti, ja vuosittain Oulun Energialla on käynnissä keskimäärin yli 200 saneeraus- ja uudisrakennustyömaata sekä erilaisia kehityshankkeita. Esimerkiksi toukokuussa 2025 päättyneen lämpöhäviöprojektin tavoitteena oli löytää keinoja kaukolämpöverkon energiatehokkuuden parantamiseksi. Toimenpiteet kohdistuivat tuotantoon, kaukolämpöverkkoon ja kulutuspisteisiin. 

”Selvitys tehtiin muun muassa simuloimalla verkoston toimintaa muuttamalla erilaisia asetuksia, kuten siirtopumppaamojen tehokkuutta ja sijoituspaikkaa, veden lämpötilaa ja virtaamaa, jotta löydetään parempia ratkaisuja tehokkaampaan energiasiirtoon”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Jaana Leväinen. 

Helikopterilennoin tehdyillä lämpökamerakuvauksilla puolestaan saatiin hyödyllistä tietoa verkoston yleiskunnosta sekä tarkennuksia putkien eristemateriaaleista sekä mahdollisista vuotokohdista. 

”Tulokset kertovat, että verkostomme on hyvässä kunnossa. Voimalaitoksilta lähtevän veden lämpötilan optimointi, hajautetun tuotannon hyödyntäminen ja verkoston simulointi ovat meille tulevaisuudessa tärkeitä työkaluja”, sanoo Leväinen. 

Veden lämpötilan optimointi kehityskohteena 

Yhtenä energiatehostamisen keinona Oulun Energia on optimoinut kaukolämpöverkkoon pumpattavan veden lämpötilaa, jolla saadaan kaukolämpöverkoston lämpöhäviöitä pienennettyä. Optimoitu lämpötila mahdollistaa myös paremmin hukkalämpöjen, lämpöpumppujen ja muiden uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisen kaukolämmön tuotannossa. 

“Kaukolämpöveden lämpötilaa optimoitaessa on huomioitava ja tarkasteltava kaukolämpöverkon putkistojen mitoitukset, kaukolämpöpumppaamoiden sijainti ja kapasiteetti, tuotantolaitoksittain laitteistojen ja lämmönvaihtimien  sekä asiakaslaitteiden mitoitukset, jotta kaukolämmöntoimitus asiakkaille varmistetaan myös pakkasella”, sanoo Head of Production Operations Antti Juopperi.  

Veden siirtopumppaamoiden kapasiteettia ja sijoitusta sekä putkimitoitusta tarkastellaan muun muassa tämän kevään simuloinnista saaduilla tuloksilla. 

Kaukolämpöä kehitetään esimerkiksi näin: 

  • Ylijäämälämmön hyödyntäminen. Oulussa kolme S-marketia sekä tuleva Linnanmaan energiakeskus palauttavat hukkalämpöä suoraan kaukolämpöputkeen. Kaukolämpö voi siten toimia kaksisuuntaisesti. Hukkalämmön hyödyntäminen auttaa tuotannon optimoinnissa ja verkoston häviöiden pienentämisessä sekä pitää kurissa hinnankorotuspaineita. Lisäksi hukkalämpöjen hyödyntäminen vähentää tuotannon päästöjä. Etsimme parhaillaan myös uusia kohteita, joissa voisimme pilotoida uusia teknisiä toteutuksia. 
  • Energiatehokkuutta älykkäällä kysyntäjoustolla. Osana Valve – älykäs kaukolämpö -tuotetta kiinteistöt voivat osallistua lämmön kysyntäjoustoon. Kun lämmitystä säädetään älykkäästi, voidaan välttää kalliimpien ja vähemmän ympäristöystävällisten energialähteiden käyttöä ja myös energiaverkko toimii tasaisemmin.  
  • Saneeraus ja uuden rakentaminen. Uutta kaukolämpöverkkoa rakennetaan kasvavien asuin- ja yritysalueiden mukana, ja vanhan verkoston kuntoa kartoitetaan jatkuvasti muun muassa ilmakuvauksilla ja simuloinnilla. Vanhojen, jo käyttöikänsä päässä olevien verkoston osien saneerausta tehdään saneerausohjelman mukaisesti, mikä myös osaltaan parantaa kaukolämpöverkon tehokkuutta.  

Kehitystyö tähtää alhaisempiin tuotantokustannuksiin ja parantaa toimitusvarmuutta   

Oulun Energian panostukset kaukolämpöverkoston kehittämiseen tuovat asiakkaille konkreettisia hyötyjä: edullista ja vakaata lämpöä, yhä ympäristöystävällisempiä ratkaisuja sekä huolettomuutta arkeen. Jatkuva kehitystyö varmistaa, että kaukolämpö pysyy kilpailukykyisenä ja vastuullisena valintana myös tulevaisuudessa. 

Vuoden 2024 heinäkuussa toteutetun alueellisen hintavertailun perusteella Oulun Energian tuottama kaukolämpö oli edullisinta kerrostalojen ja rivitalojen osalta ja kolmanneksi edullisinta pientalojen osalta. Oulun Energian kaukolämpö on siten yksi Suomen edullisimmista lämmitysmuodoista. 

Verkoston toiminnan sujuvuus vaatii tasaista ja pitkäjänteistä kunnostustyötä, nykyaikaistamista ja myös kauaskatseista kehitystyötä tulevaisuuden vaatimuksiin. Esimerkiksi vuonna 2024 investoitiin noin 5 miljoonaa euroa verkoston kehittämiseen. 

Kehitystyön hyödyt: 

  • Säästöjä energiakustannuksissa 
  • Päästöjen vähentäminen 
  • Parantunut kaukolämmön toimitusvarmuus 
  • Hintavakaus 

Kaukolämpöä tuotetaan tai hankitaan näin: 

Lämmön_hankinta_2022-2024.jpg

Vajaa puolet lämpöenergiasta syntyy biovoimalaitoksessa (45,9 %), reilu neljännes Toppilan voimalaitoksessa (27,1 %) ja vajaa viidesosa syntyy ekovoimalaitoksessa (17,8 %). Loput lämmöntarpeesta saadaan hyödyntämällä hukkalämpöä, sähkökattiloita, lämpökeskuksia tai ostamalla. Esimerkiksi Linnanmaan energiakeskuksen arvioidaan tuottavan jatkossa noin 4 prosenttia kaukolämpötarpeesta.