Oulun Energian logo

Tyttö pitää kiinni pullalautasesta, joka on pöydällä ja katsoo pullia. Äiti, pikkusisko ja isä istuvat taustalla ruokapöydän ääressä.
Tyttö pitää kiinni pullalautasesta, joka on pöydällä ja katsoo pullia. Äiti, pikkusisko ja isä istuvat taustalla ruokapöydän ääressä.

Lämmitysjärjestelmän muutos onnistui helposti Avaimen käteen -palvelun avulla

Salojen lämmönjakokeskus oli palvellut heidän omakotitaloaan 35 vuotta. Keskuksen eläkepäivät olivat kuitenkin jo käsillä, sillä lämmönjakokeskusten arvioitu käyttöikä on noin 20–25 vuotta. Pian Salon perhe saikin kuulla natinaa ja pauketta eteisestään, kun lämmönjakokeskuksen vanha lämmönsiirrin alkoi vuotamaan. Tällöin Salot päättivät, että nyt on aika vaihtaa lämmönjakokeskus uuteen.

Salot ovat asuneet omakotitalossaan kolmisen vuotta, ja talokaupan mukana tuli kaukolämpö lämmittämään kotia. Pitkät vuodet kodin sydän eli lämmönjakokeskus oli palvellut taloa ja sen asukkaita, mutta 35 vuoden työn jälkeen keskus kaipasi jo eläkkeelle.

”Viime talvena vanha lämmönjakokeskuksemme jumittui kokonaan. Saimme sen vielä käyntiin, mutta pikkuhiljaa keskus alkoi vuotaa ja nakutella menemään. Se oli jo niin vanha laite, ettei enää alettu korjaamaan sitä”, isä Acke Salo kertoo.

Lämmitysjärjestelmän muutos alulle kilpailutuksella 

Salot olivat tyytyväisiä kaukolämmön asiakkaita ja lämmitysjärjestelmän muutos vaati vain uuden lämmönnjakokeskuksen hankkimisen. Perhe lähetti tarjouspyyntöjä oululaisille yrityksille lämmönjakokeskuksista sekä asennuksesta. Oulun Energialta vastattiin heti.

”Jo parin päivän päästä oli kaverit tässä katsomassa ja totesivat, mikä vanhassa laitteessa oli vikana. Siinä oli todennäköisesti sisäinen vuoto.”

Lämmönjakokeskuksien yleinen käyttöikä on noin 20–25 vuotta. Tämän jälkeen suositellaan, että laite vaihdetaan uuteen. Kun vanha lämmönjakokeskus vaihdetaan uuteen, voidaan olemassa olevan datan perusteella hankkia käyttötarkoitukseen sopiva keskus. Tällöin voidaan taata, ettei osteta esimerkiksi liian tehokasta laitetta, joka tulee lämmitystarpeisiin nähden kalliiksi.

”Jos asiakkaalla on jo ennestään kaukolämmöllä lämmitetty asuinkiinteistö, pystymme tilastojemme ja kerättyjen käyttötietojen perusteella suunnittelemaan tarkkaan, minkä kokoinen ja tehoinen laite kohteeseen kannattaa asentaa”, selventää LVI-insinööri ja projektin vetäjä Jarno Hautajärvi.

Salojen mukaan projekti sujui näppärästi: ”Tarjouspyynnöstä lähtien kaikki toimi heti”.

Salojen toiveesta keskus vaihdettiin heidän mökkireissunsa aikana.

”Koko paketti onnistui meidän puolesta todella sujuvasti. Asentajat kävivät täällä asentamassa, ja kun me palasimme mökiltä, oli kaikki valmista – vanha laite kadonnut ja uusi toiminnassa.” Salot kiittelivät erityisesti selkeästä tiedottamisesta: aina tiedettiin, milloin joku oli paikan päällä töissä.

Yksinkertaista, helppoa ja nopeaa kommunikointia - lämmönjakokeskus Avaimet käteen -palveluna

Toimitamme uusia lämmönjakokeskuksia avaimet käteen -palveluna. Asiakkaan näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että tarjouksen hyväksymisen jälkeen ei muusta tarvitse enää huolehtia.

”Lämmönjakokeskuksien vaihtaminen on meille rutiinityötä, ja Salon projekti sujui kuin paperilla. Vaihto meni täysin suunnitelmien mukaan”, kertoo Hautajärvi.

Oulun Energialla asentajat viestivät avoimesti asiakkaan suuntaan ja antavat mahdollisimman paljon tietoa asennuksen eri vaiheista. Myös uuden lämmönjakokeskuksen käyttöönottoon panostetaan ja käyttö tehdään asiakkaalle mahdollisimman helpoksi.

”Meidän työmme alkaa tilanteen kartoituksesta. Tulemme paikan päälle kirjaamaan ylös asioita, jotka pitää uutta lämmönjakokeskusta tai sen osia hankkiessa ottaa huomioon. Kun tarjous on hyväksytty, hankimme osat ja laitteet ja sovimme ajan asennustyölle. Puramme vanhan laitteen ja asennamme uuden tilalle. Lopuksi suoritamme loppusiivouksen. Kun asentajat ovat tehneet työnsä, meiltä käydään vielä suorittamassa kaukolämpökatselmus, joka tehdään kaikkiin kaukolämpöverkkoon kytkettäviin lämmönjakokeskuksiin. Annamme perusteellisen opastuksen siihen, miten laitetta käytetään. Jos vielä jälkeenpäin tulee kysyttävää, meihin voi aina olla yhteydessä”, Hautajärvi kuvailee prosessin eri vaiheita.

Myös Salot tunsivat, että apua saa tarvittaessa: ”Meille jäi positiivinen kokemus siitä, että apua ja hyvää palvelua saa, jos sitä tarvitsemme.”

Huoletonta ja edullista lämpöä kotiin

Salojen koti pysyy lämpöisenä ympäristöystävällisenä ja energiatehokkaalla kaukolämmöllä jatkossakin. Lämmönjakokeskus on nyt hiljainen ja tyytyväinen seuraavat vuosikymmenet, ja tyytyväinen on myös Salojen perhe. Uuden lämmönjakokeskuksen myötä Salot saivat kotiinsa modernin laitteen, jossa on helppokäyttöinen käyttöliittymä ja ohjauspaneeli.

”Ei tarvitse olla ammattiasentaja, että uutta keskusta osaa käyttää”, iloitsee Acke lopuksi.

Hautajärven mukaan lämmönjakokeskuksia voidaan asentaa ympäri vuoden, sillä asennusta varten tarvittava lämmönkatko on lyhyt. Asennustyö on valmis asuinkiinteistöissä päivässä. Sesonkiajat sijoittuvat kuitenkin kesästä alkusyksyyn, kun alkava lämmityskausi herättelee miettimään omia lämmitysratkaisuja.

Onko sinunkin lämmönjakokeskuksesi siirtymässä pian eläkkeelle tai oletko ehkä ostamassa uuden kiinteistön? Suosittelemme kaikille yli 15 vuotta vanhoille lämmönjakokeskuksille ja uuden kiinteistön ostajille kaukolämmön kuntokatselmusta. Kuntokatselmuksen tarkoituksena on parantaa kaukolämpölaitteistosi toimintaa, kuten kaukolämpöveden jäähdytystä.

Oulun Energian lämpöpalveluiden LVI-insinööri Sami Karjalainen suosittelee,  että Lämmönjakohuoneeseen tehdään aika ajoin tarkastuskäynti.

Lämpöturva

Kun teet kanssamme Lämpöturva-sopimuksen, varmistamme puolestasi kaukolämpölaitteiston energiatehokkaan ja luotettavan toiminnan kaikissa tilanteissa.

Lue lisää Lämpöturvasta
Lapsi katsoo ruutua sohvalla.

Kaukolämmöstä enemmän irti

Tarjoamamme kaukolämmön palvelut varmistavat lämmityksesi energia- ja kustannustehokkuuden sekä ympäristöystävällisyyden.

Tutustu kaukolämmön palveluihin