Varavoimala turvaa polttoaineen jakelun sähkökatkosten aikana

14.11.2014 - 10:00

Sähköverkon vika voi aiheuttaa häiriöitä muun muassa polttoaineen jakelussa. Pelastuslaitos, poliisi, sairaalat, vesilaitos ja sähköyhtiöt tarvitsevat polttoainetta toimiakseen, jotta häiriöt saataisiin nopeasti korjattua ja vahingot minimoitua. Jos kriittiset toimijat ovat ilman liikkumismahdollisuutta, vahingot voivat kasvaa todella suuriksi.

Yksi Suomen neljästä varavoimalla toimivasta bensa-asemasta sijaitsee Kaakkurissa. Aseman pihalla kuusi metriä pitkä merikontti, jossa on 500 kilowatin generaattoria pyörittävä dieselmoottori. Se turvaa polttoaineen jakelun laajojen sähkökatkoksien aikana.

Sähkökatkoksen aikana tavallinen bensa-asemakin voi toimia, mutta maksaminen sirukortilla ei onnistu, kun data ei kulje. Huoltovarmuuskeskukselta ohjeistetaan, että katkoksen varalta kannattaa pitää mukana käteistä. Sillä maksaminen onnistuu aina.

Huoltovarmuuskeskukselta toivotaan, että öljy-yhtiöt ja yrittäjät lähtisivät lisäämään varavoimalla toimivia bensa-asemia markkinavetoisesti itse. Tavoitteena on, että Suomessa toimisi 70 varavoima-asemaa.