Valaistuksenohjaus nousi Valoa-seminaarin ramppivaloihin

07.12.2015 - 12:46

Oulun Energia Urakointi Oy:n järjestämässä Valoa-seminaarissa nousi esiin lähitulevaisuuden suurin trendi, mukautuva ja muuttuva valaistus. Seminaariin osallistui reilut 200 valaisualan ammattilaista sekä kuntien ja yritysten hankinnoista ja infrasta päättäviä tahoja.

 Puhujina oli kovan luokan asiantuntijoita, muun muassa juuri vuoden valaistuskohde-palkinnon Hotelli Tornin valaistuksesta Tampereella voittanut Roope Siiroinen, arkkitehti Henrika Pihlajaniemi Oulun Yliopistosta sekä tekniikan tohtori Aleksanteri Ekrias.
 
Led-valaistuksessa merkittävin asia ei ole enää vain energiatehokkuus ja led-valojen pitkä ikä, vaan elämyksellinen, liikkeen tunnistava ja tilanteeseen mukautuva valaistus. Led-tekniikka kehittyessä valaistuksenohjaus nousee merkittävään rooliin. "Valo-ohjaukseen liittyvä ja lähitulevaisuudessa ratkaistava ongelma on se, miten saadaan kaikki valoa ohjaavat järjestelmät integroitua yhteen", kertoo Yksikönpäällikkö Jari Säkkinen Oulun Energia Urakointi Oy:stä, "tavoite on, että eri kohteita ja erilaisia valaistusratkaisuja voitaisiin ohjata monen sijaan yhden järjestelmän kautta".

Roope Siiroinen

Oulussa siirryttiin lediin oikeaan aikaan

Oulun Energia Urakointi on edelläkävijä led-tekniikan käytön suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpidossa. Oulusta jopa haetaan oppia siihen, miten ratkaisuja rakennetaan. Oulun Energia Urakoinnin luoma malli on poikinut asiantuntijasuunnittelun palvelusopimuksia eri tilaajien kanssa. Mallissa kohde ensin katselmoidaan, inventoidaan ja tarkistetaan kuntotiedot, ja sen jälkeen tehdään energiatehokkuussuunnitelma.
 
Oulun kaupungin yleissuunnitelmassa 2010 tunnistettiin, että elohopealamput pitää vaihtaa. "Saneeraukseen ei vielä siinä vaiheessa ollut rahoitusta, mutta tutkimusrahoitus saatiin energiatehokkuusselvitykseen, jossa tutkittiin vaihtoehtoja elohopeavalaisimille", muistaa Jari Säkkinen. Vuonna 2013 tekniikka ja hintataso oli muuttunut siten, että led-valaistuksen elinkaarikustannus oli pienempi kuin purkauslamppujen, ja tämä puolsi siirtymistä led-tekniikkaan. Oulu lähti siinä vaiheessa uusimaan valaistusta led-valoiksi. "Tämä ratkaisu on osoittautunut oikeaksi ja vuonna 2014-2015 Oulun kaupunkiin asennettiin yli 10 000 älykästä valaisinta", Jari Säkkinen myhäilee.

Oulu vältti siirtymävaiheen turhat kustannukset ja siirtyi suoraan energiatehokkaaseen lediin, jolla on myös hyvä valaistustehokkuus sekä värintoisto-ominaisuus. Led-valaistuksen myötä Oulu muuttuu jälleen valkoiseksi kaupungiksi.  
 
Valoa-seminaari onnistui erinomaisesti ja seminaari järjestetään jälleen ensi vuonna.

Valoa-seminaari,Oulun Energia Urakointi Oy

Valoa-seminaari pidettiin Oulun kaupunginteatterissa 25.11.2015. Seminaarin järjestäjä oli Oulun Energia Urakointi Oy.