Tubettaja tuntuu melkein kaverilta

10.06.2019 - 13:57

Teksti Kalle Kivisalo ja Ville Koivuniemi | Kuvat Sami Tirkkonen

Hänet tunnistetaan kadulla. Hänen videoitaan katsotaan ja kuunnellaan – jotkut jopa nukahtavat niiden ääreen. Kuka on tämä rempseästi pohjoisen murretta vääntävä Sita Salminen?

Nainen suositun YouTube-kanavan takana on Sita Salminen. 26-vuotias tubettaja tekee työkseen videoita omalle kanavalleen.

Tarkalleen Sitalla on kaksi kanavaa. Ensimmäiselle hän kuvaa sisältöä elämästään ja toiselle ASMR-videoita. Jälkimmäisessä on kyse videoista, joissa erilaisilla äänillä kuten napsuttelulla pyritään saamaan aikaan kuulijalle aistielämyksiä, joiden avulla voi rentoutua tai jopa nukahtaa. “Mie nään, että se on enemmän muiden auttamista”, Sita kertoo ASMR-kanavastaan.

Kaiken kaikkiaan Sitalla on YouTubessa yli 300 000 tilaajaa eli vakituista seuraajaa. Tubettajan työpäivät pyörivät pitkälti videoiden kuvaamisen, ideoinnin, editoinnin ja muun sisällöntuottamisen ympärillä. “Instagram on iso osa mun työtä ja paljon aikaa menee storyihin. Niistä mie tykkään, koska se on ihanan nopeaa, vuorovaikutteista ja monipuolista.”

Sita kertoo, ettei pidä sanasta “brändi”, mutta käytännössä kyse on sen kehittämisestä. Pelkkä YouTuben pyörittäminen ei riitä, vaan livekeikat ja muut esiintymiset liittyvät vahvasti työnkuvaan. Työ on läsnä koko ajan, ja kyseessä onkin eräänlainen elämäntapa.

Avoimuudesta avunpyyntöjä

Tubettamiseen liittyy ennakkoluuloja, joskin koko ajan vähemmän. Jotkut saattavat esimerkiksi ihmetellä, voiko tubettamalla kerryttää riittävästi tuloja elämiseen tai ovatko yhteistyökuviot yritysten kanssa läpinäkyviä. Sita pitää ennakkoluulojen esiintymistä luonnollisena ja pyrkii kertomaan avoimesti työstään, jotta sitä ymmärrettäisiin paremmin.

Välillä julkisuus on haastavaa, ja Sita kertoo kaipaavansa sitä, että kukaan ei tunnistaisi häntä. Ihmisiltä saatu positiivinen palaute kuitenkin palkitsee. Videoillaan Sita on käsitellyt paljon henkilökohtaisia ja vaikeita aiheita kuten syömishäiriötä. “Ehkä mie oon ite tottunu siihen avoimeen ilmapiiriin, joka somessa on nyt ollut. Se tuntuu itelle luonnolliselta”, Sita kertoo.

Hän on päättänyt pitää kiinni avoimuudesta jatkossakin. Etenkin nuoret samaistuvat helposti tubettajiin ja saattavat ottaa yhteyttä tai jopa pyytää apua. Myös Sitalle on käynyt näin. “Mie yleensä vastaan, että mie en oo oikea ihminen auttamaan. Kyllä se on aina parempi, että saa jollekin läheiselle sanottua.”

Positiivisesti aitoa sisältöä

Sita on lähtöisin Rovaniemeltä, mutta muutti Ouluun opiskelemaan suomen kieltä. Oulussa hän asui viisi vuotta ennen kuin muutti Helsinkiin puolitoista vuotta sitten. Oulusta Sita puhuu “kakkoskotikaupunkinaan”.

“Se on tosi tärkeä paikka! Koin tietynlaisen aikuistumisen siellä.”

Sitasta parasta Oulussa on kaupungin koko – se ei ole liian iso eikä liian pieni. “Siitä mie tykkään”, Sita kertoo hymyillen. “Mun mielestä oululaisuus on aitoa ja positiivista. Jos vertaa vaikka Helsinkiin, niin Oulussa ei oo semmosta mielistelyä. Jos siellä ollaan mukavia, niin sie oot oikeesti mukava.” Tulevaisuuden suunnitelmissa Sitalla on ainakin nuorille naisille suunnatun eroottisen novellikokoelman julkaisu. Tulossa on myös podcast yhdessä toisen tubettajan Veronica Verhon kanssa. Lisäksi yksi unelma hänellä on ollut jo pidempään – nimittäin Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmaan pääsy.

“Se on mun ikuinen unelma! Katotaan, jos vielä joskus”, Sita nauraa.

“Tuntuu kuin kaverisuhteelta”

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tubettajien yleisösuhteesta väitöskirjaa tekevän Hanna Reinikaisen mukaan tubettajaa seuraavan henkilön suhdetta tubettajaan kuvataan tieteellisesti parasosiaaliseksi suhteeksi.

“Seuraamisen pointti ei ole välttämättä niinkään tubettajan tuottama sisältö vaan nimenomaan suhde tubettajaan. Seuraajalle tulee tunne, että minä tunnen tuon ihmisen”, Reinikainen sanoo. Etenkin naispuoliset tubettajat kertovat videoillaan paljon omasta elämästään ja intiimeistä aiheista. Hyvin usein seuraajat kertovat vastavuoroisesti omista elämistään tubettajille.

“Lisäksi suositun tubettajan seuraaja voi kokea olevansa osa yhteisöä”, Reinikainen kertoo.

Ihmisillä on ollut parasosiaalisia suhteita iät ja ajat. Ihminen ymmärtää järjellä ajatellen suhteen olevan yksipuolinen, mutta tuttavallisesti käyttäytyvän ihmisen näkeminen videolta saattaa saada tuntemaan kaveruutta. Reinikaisen mukaan tavallista elämää viettävän tubettajan fanittaminen voi olla fanille monissa tapauksissa terveellisempää kuin vaikkapa äveriästä elämää viettävän kansainvälisen huippuartistin fanittaminen.

“Esimerkiksi Sita (Salminen) on hyvin välitön tyyppi, ja voi tuntua monelle seuraajalle turvalliselta isosiskolta”, Reinikainen sanoo.

Tubettaja

  • Henkilö, joka lataa videoita omalle kanavalleen videopalvelu YouTubeen.
  • Suosittuja aiheita ovat mm. pelit, kauneus, haasteet ja vlogi. (Vlogi = videoblogi, jossa kuvataan omaa elämää.)
  • Sisältöä voi ladata, katsoa ja kommentoida kuka tahansa.
  • Tubettajat voivat saada tuloja mm. näyttökerroista, mainoksista ja yhteistöistä yrityksien kanssa.

Kaikki uutiset