Taimenet varastivat shown Merikosken kalatiellä

19.09.2016 - 13:30

Merikosken kalatien tarkkailuhuone oli myös tänä vuonna avoinna yleisölle. Kalatiehen kävi tutustumassa tarkkailuhuoneessa sekä aiemmin vierrailleita että ensikertalaisia.

Ajankohdaksi sovittiin hyvissä ajoin edellisten kesien nousutilastoihin peilaten 2.-11.9. Harmillisesti lohien kiivain nousu ei osunut kohdalle, kertovat esittelijöinä toimineet biologi Marleena Isomaan ja harjoittelija Tuomas Flink.

Lohia oli Marleena Isomaan mukaan kyllä paljon Merikosken voimalaitoksen alapuolella, mistä kielii kalastajien hyvät lohi- ja taimensaaliit pitkin kesää. Lohia oli noussut jo heinäkuussa ohijuoksutusten aikana. Syyskuun alkuun mennessä Merikosken alapuolisella tutkimusrysällä oli saatu pyydettyä yli 40 isompaa lohta ylisiirtoja varten. Kalastajat saivat 10 kg molemmin puolin olevia lohia lähes päivittäin, myös tarkkailuhuoneen auki ollessa.  

Täysin tyhjänä ei sentään kalatiekään ollut. PIT-merkityistä kaloista saatiin havaintoja kalatien alaosassa ja muutama merkkikala käväisi myös kalatien yläosassa.

Päätähtinä taimenet

Kalatien tarkkailuhuoneen katseluikkunan päätähdiksi nousivat tänä vuonna taimenet. Ikkunassa nähtiin jopa 5 kg meritaimen sekä useita pienempiä taimenia. Lisäksi ikkunassa näkyi muutama lohi ja särkiä.

Vaikka katseluikkuna oli väliin aika hiljainen, useat kävijät muistivat viime vuoden näkymän, jolloin ikkunassa saattoi nähdä parhaillaan toistakymmentä lohta. Myös yksittäisen särjen näkeminen aiheutti riemun kiljahduksia, etenkin pienemmissä kävijöissä.

Oulujoen tumma väri herätti ihmetystä, mikä osaltaan on hankaloittanut kalojen näkemistä nettikamerasta. Marleena Isomaa kertoo, että joen vedenlaatu on hyvä, mutta vedessä on ollut tavallista enemmän kiintoainesta runsaiden sateiden takia.

Kävijät kehuivat Merikosken kalatien hienoa maisemointia sekä sitä, että kaloilla on nousureitti käytössään. Esittelijät kertovat, että yleisöä kiinnosti kalatiessä kulkeneiden kalojen määrä, lajisto ja koko. Esittelijöiltä kyseltiin myös lohen elinkierrosta, kalatien teknisistä ominaisuuksista ja toimivuudesta, kalojen laskentamenetelmistä, käynnissä olevista tutkimuksista ja mahdollisista tulevista hankkeista.  

Kalatiellä kävijöiden kesken arvottiin Solar Factory -varavirtalähde. Onnelliselle voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.