Sähkön siirtohinnat nousevat Oulussa 1.1.2018 alkaen

07.11.2017 - 08:00

Nostamme sähkön siirtohintoja 1.1.2018 alkaen Oulun kantakaupungissa ja Kiimingissä sekä laskemme niitä Yli-Iin alueella. Samalla yhdistämme Oulun ja Yli-Iin alueiden kaksi erillistä sähkön siirtohinnastoa, kun Energiaviraston myöntämä siirtymäkausi päättyy.

Siirtolaskun verollinen loppusumma nousee Oulun kantakaupungissa ja Kiimingissä keskimäärin 5,4 prosenttia. Yli-Iin alueella hinnat puolestaan laskevat noin 6,7 prosenttia. Asiakkaat saavat hinnanmuutoksesta kertovan kirjeen ja päivitetyn sähkön siirtohinnaston marraskuun loppuun mennessä postitse.

”Korotukset koskevat noin 100 000 Oulun alueen asiakasta. Hinnat puolestaan laskevat noin 1 400 asiakkaalla, jotka asuvat entisen Yli-Iin Sähkön jakeluverkkoalueella Yli-Iissä. Siirtohinnastojen yhdistämisen jälkeen kaikilla asiakkaillamme on samat hinnat riippumatta asuinpaikasta”, toimitusjohtaja Katja Virkkunen Oulun Energia Siirto ja Jakelulta kertoo. 

Investoinneilla varmistetaan huippuluokan toimitusvarmuus

Hinnankorotuksen taustalla on mittavan investointiohjelmamme jatkuminen sähköverkon kunnostamisessa, kehittämisessä ja uudistamisessa. Päämääränä on, että vuonna 2028 asemakaava-alueella yksikään sähkökatko ei kestä yli kuutta tuntia eikä haja-asutusalueella yli 36 tuntia.

”Huippuluokan toimitusvarmuuden takaamiseksi investoimme vuosina 2018–2022 noin 55 miljoonaa euroa sähköverkkoomme. Korvaamme edelleen ikääntyviä ja vikaherkkiä ilmajohtoja säävarmoilla maakaapeleilla ja lisäksi parannamme sähköverkon luotettavuutta automaation avulla sekä jatkamme älykkään sähköverkon kehittämistä. Korotuksen jälkeenkin hintamme ovat alle valtakunnallisten keskiarvojen” Katja Virkkunen toteaa.

Sähkönjakelun tehokkuudessa ja luotettavuudessa Oulun Energia Siirto ja Jakelu on Suomen ehdotonta huippua Energiaviraston vertailuissa. Viime vuonna asiakkaidemme kokema häiriöistä johtuva keskimääräinen keskeytysaika oli noin 11 minuuttia.

Korotuksen vaikutus eri asiakasryhmille

Verottomat sähkön siirtohinnat nousevat kanta-Oulussa ja Kiimingissä keskimäärin 9,9 % ja verolliset 5,4 %. Yli-Iin alueella verottomat hinnat laskevat keskimäärin 10,5 % ja verolliset 6,7 %. Yleisimmät hinnankorotuksen vaikutukset eri asiakasryhmille on esitetty alla olevassa taulukossa. Hinnoissa on mukana sekä sähkövero että arvonlisävero.

Esimerkkejä Vuosikulutus Siirtohinnan korotus Oulussa Siirtohinnan lasku Yli-Iissä Siirtolaskun loppusumma
Kerrostalohuoneisto 2 000 kWh +1,12 €/kk -0,59 €/kk 15,82 €/kk
Rivi- tai omakotitalo 5 000 kWh +1,79 €/kk -1,03 €/kk 32,51 €/kk
Omakotitalo, sähkölämmitys 18 000 kWh +4,82 €/kk -6,41 €/kk 96,84 €/kk
Yritysasiakas, keskisuuri teollisuus 2 000 000 kWh +178,54 €/kk Yli-Iissä ei näin isoja asiakkaita 4 905,53 €/kk

Siirtolaskusta lähes puolet veroja

Asiakkaan maksama sähkön kokonaishinta koostuu kolmesta lähes yhtä suuresta osasta: sähkön myynnistä, siirrosta ja veroista. Valtiolle tilitettävä sähkövero peritään sähkön siirtohinnassa. Tästä syystä sähkön siirron osuus sähkölaskusta on yleensä suurempi kuin sähkön myynnin. Kaikkiaan verojen osuus siirtolaskun loppusummasta on lähes puolet.

Sähkölaskun muodostuminen

Lue myös: Usein kysyttyä sähkön siirrosta

Sähkön siirtohinnasto 1.1.2018 alkaen

Liitetiedostot: