Sähkön markkinahinta vahvassa nousussa

09.11.2016 - 09:51

Viimeksi kolme vuotta sitten markkinahinta on ollut samalla tasolla  kuin nyt. Marraskuun toisella viikolla sähkön spot- eli tuntihinta ylittää pohjoismaisessa sähköpörssissä jo 130 euroa megawattitunnilta - kuluttajalle tutummin 13 senttiä kilowattitunnilta.

Talvea kohti mentäessä sähkön hinnat lähtevät yleensä nousuun. Näin myös tänä syksynä ja nousu on ollut poikkeuksellisen jyrkkää. Korkeaa hintaa selittävät kylmä sää ja erityisen huono vesitilanne Pohjoismaissa vähäsateisen syksyn jäljiltä.

Tulevien kuukausien sähkön hintojen epävarmuutta lisäävät myös tuulivoimantuotannon vaihtelut ja tuotannosta poistettujen kivihiilivoimaloiden aiheuttama tuotantovaje. Myös raaka-ainemarkkinoilla on nähty voimakasta nousua, joka heijastuu väistämättä myös sähkön hintaan. Erityisesti kivihiili ja öljy ovat kallistuneet.

Määräaikainen sopimus suojaa hintapiikeiltä

Markkinahintaan sidotut spot-sähkösopimukset ovat kasvattaneet viime vuosina kovasti suosiotaan. Näissä sopimuksissa sähkön hinta seuraa pörssihintoja tuntitasolla. Erityisesti kesällä edullisen markkinasähkön aikaan monelle asiakkaalle spot-sopimus onkin ollut kannattava vaihtoehto. Nyt tilanne on kuitenkin täysin toinen ja hintapiikit näkyvät heti sähkölaskulla.

Oulun Energian myyntijohtaja Seppo Tuomi suosittelee vaihtamaan sähkösopimuksen joko yhden tai kahden vuoden määräaikaiseen sopimukseen, jossa hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Hyvä vaihtoehto on myös pysyä ainakin tulevan talven ajan toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksella, jota ei ole sidottu tunti- tai päiväkohtaiseen hinnoitteluun tai kuukausittain vaihtuvaan markkinasähkön keskihintaan.

Seppo Tuomi arvioi, että sähköntuotannon niukkuus ja hintojen epävarmuus jatkuvat Suomessa ainakin vuoden 2018 loppuun, jolloin Olkiluoto 3:n odotetaan tulevan tuotantoon ja vakauttavan hintavaihteluja.

Tutustu sähkön myyntihintoihin