Pauliina Vanhatalo on Sulakkeen uusi kolumnisti

06.03.2017 - 13:10

Kirjailija Pauliina Vanhatalo määrittelee kestoteemakseen uteliaisuuden eri ammatteja kohtaan.

TEKSTI: Jarno Mällinen KUVA: Sara Ahde

”Minua on pitkään kiinnostanut, miten ihmisen työ vaikuttaa siihen, millä tavoin hän näkee maailman ja millaiseksi elämä muodostuu. Romaaneissani on kansanedustajaa, juristia, valokuvaajaa, lääketieteilijää…”

Aihepiiri vaatii huolellista taustatyötä, ja itse kirjoittaminen alkaa usein vasta vuoden kestäneiden valmistelujen jälkeen. Aikaa vievät myös muotoratkaisut, joita Pauliina Vanhatalo pohtii huolella.

Raskaiksi käyvien projektien lomassa henkireiän tarjoavat Veera Vaahtera -pseudonyymillä kirjoitetut viihteellisemmät teokset.

”Kohtukuolemia ja suomalaista oikeuslaitosta käsitelleen Korvaamaton-romaanin jälkeen takki oli tyhjä ja ajattelin, etten halua ihan heti vastaavaa. Kahden nimen vuorottelu tuo työhön hyvää tasapainoa”, kirjailija kertoo.

Veera Vaahteran linjaa hän kuvailee ”romanttisen komedian kirjalliseksi vastineeksi”. Henkilöhahmojen elävyys on siinäkin tärkeää, mutta tapahtumaympäristöt ovat tutumpia eivätkä edelly tä työlästä taustoitusta.

”Voisin väsyä työhöni aika nopeasti, jos kirjoittaisin vain taideromaaneja. Komedian etsiminen ympäriltä pitää minut myös paremmalla tuulella.”

Viides Veera Vaahtera -romaani ilmestyy keväällä. Omalla nimellään Vanhatalo on kirjoittanut viisi romaania sekä dokumentaarisen, masennuksesta kertovan Keskivaikea vuosi -teoksen.

Villasukat arvossaan

Energia-ala odottaa vielä osumistaan ammattiroolien tarkastelijan sihtiin.

”Sattuma vaikuttaa siihen, mistä työstä alan kirjoittaa. Jos alaan tulisi läheisempi kontakti, voisi siitä vähintään sivuhenkilö syntyä”, Vanhatalo naurahtaa.

Tällä hetkellä kontakti on tavanomaisempi: Vanhatalon perheen asuttama vanha hirsitalo lämpiää pääosin sähköllä. Kahden lapsen äiti tasapainottelee energian ympäristövaikutusten ja hinnan välillä.

”Katsomme tuotantotapaa sähkösopimusta valittaessa. Eri vuosina meillä on vähän eri ratkaisuja.”

Energiankulutuksen vähentäminen on jatkuva tavoite. Tärkeimmässä roolissa ovat villasukat. Myös ilmalämpöpumppu löytyy.

Raahessa asuva kirjailija suosii uusiutuvia energianlähteitä, muttei kajoa seudun kuumaan perunaan, ydinvoimaan.

”Siihen minulla ei ole selkeää kantaa. Oma mielipide elää.”


Pauliina Vanhatalon kolumni "Kirjailijan kello" on luettavissa viikolla 11 ilmestyvästä, tämän vuoden ensimmäisestä Sulakkeesta.