Kymmenen vuotta maalattuja muuntamoja

20.04.2017 - 08:26

Tänä keväänä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Oulun Suomalaisen yhteiskoulu lukion edustalle valmistui pöllöaiheinen muuntamomaalaus. Sen jälkeen yli kaksikymmentä sähkön jakokoppia ympäri Oulua on saanut erinäisiä kuva-aiheita pintaansa.

TEKSTI: Kaisa Karvinen KUVAT: Kati Leinonen

Kevätilta Itä-tuiralaisessa lukiolaisasunnossa.  Pietu Kotilan työpöydän alla, tussikasojen lomassa lojuva pahvilaatikko joutuu pienoismallin rakennusmateriaaliksi. Seuravana päivänä on tarkoitus esitellä koulukurssin yhteydessä tehdyt muuntamomaalausehdotukset lukion kuvataiteen opettajalle Kari Honkarinnalle, kaupunginarkkitehdille sekä Oulun Energian edustajalle. Emme ole vielä edes aloittaneet. Sekä minä että Pietu aiomme tehdä omat ehdotuksemme.

Teemana on opiskelu, oppiminen ja koulu. Tapani mukaan lähden tarkastelemaan aihetta eläin- ja lintumaailman kautta. ”Pöllöthän ovat viisaita eläimiä, tietäväisiä. Athenenkin lintu oli pöllö. Lisäksi lukioikään liittyy jonkinasteista pöllöilyä”, mietin.

Piirrän ja maalaan linnut pelkistettyinä, kaksiulotteisena hahmoina, joilla oli kaksoisääriviivat. Mielessäni vilahtelee tšekkiläisen Muchan julisteet sekä graffititaiteilijoiden esitystavat. Värimaailman poimin jugend-tyyliä edustavan koulurakennuksen julkisivuista: pastellin keltaista, tumman vihreää ja ruskeaakin siellä jossain taitaa esiintyä.  Lentävän pöllön asetan koulun vieressä sijaitsevan puiston ylle. Kotila piirtää ehdotukseensa kissoja, kuten aina.

Kuusiluodon pöllötEnsimmäinen maalattu muuntamo Oulussa sai pintaansa pöllöjä.

Pöllöt valitaan toteutettavaksi ja ne maalataan muuntamon pintaan koulun kurssiporukalla. En ole nopeasti syntyneeseen suunnitelmaan alkuunkaan tyytyväinen. Pian Pöllöjen valmistumisen jälkeen Oulun Energia kuitenkin ehdottaa, että maalaisimme kesätöinä Kotilan ehdotuksessa esiintyneet Kissat. Ne pääsevät Karjasillalla olevaan muuntamoon. Sen välittömässä läheisyydessä on toinenkin suuri sähkömuuntamo, jonka pintaan saamme suunnitella kuvia. Siitä tulee lehmämuuntamo.

Karjasillan kissatNokelantiellä Karjasillalla muuntamoja koristavat kissat ja lehmät.

Karjasillan lehmät

Visuaalinen tila haltuun

Oulun Energialle maalaukset ovat hyödyllisiä, sillä ne paitsi värittävät kaupunkitilaa myös vähentävät graffitimaalareiden spray-suihkujen määrää ja puhdistuskuluja. Meille muuntamotaide edustaa  mahdollisuutta ottaa haltuun kaupungin visuaalista tilaa. Vaikka tekemisestä puuttuu luvattomuus ja kapina, ajatukset ovat samankaltaisia kuin graffiti-taiteilijoilla.

Kymmenen vuoden varrella tapamme tehdä ja ajatella muuntamoprojekteja on muuttunut. Lukioikäisille ne edustivat kunnianhimoista ja innostavaa mahdollisuutta tehdä julkista taidetta, saada omaa kuvallista maailmaa todeksi ja kaikkien nähtäväksi. Se oli myös tapa viettää aikaa. Maalasimme kopit ensin aina yhdessä, usein öisin musiikkia kuunnellen.

Kun opiskelut alkoivat, maalaamisesta tuli leppoisa kesätyö muiden töiden rinnalla. Jaoimme koppien suunnittelu- ja toteutusvastuut keskenämme. Prosessin kevyeksi kehittynyttä luonnetta kuvaa se, miten Koskelan Seepra-kopin ja Koskenniskan Joutsen-kopin luonnokset piirtyivät skissipaperille parissa tunnissa. Seuraavana päivänä kävelin kuvien kanssa kaupunginarkkitehdin juttusille. Hän siunasi ehdotukset, mutta saattoi antaa jatkojalostusideoita.

Koskenniskan joutsenKoskenniskan muuntamossa lentää joutsenia.

Suunnittelua ympäristön ehdoilla

Suunnittelu alkaa aina koppivierailulla. Tarkastamme, millaisia puistoja, rakennuksia tai maisemia kopin ympäristössä esiintyy. Tarkastusmatkoilla saatamme jututtaa ohikulkijoita ja kysellä, mitä he ovat paikasta, maalausajatuksesta tai koko kaupunginosasta mieltä. Nuo keskustelut auttavat  ideoiden kehittelyssä. 

Osa koppien teemoista heijastelee Pöllö-kopin tavoin alueen historiaa, sen maisemallisia piirteitä sekä olemassa olevaa rakennuskantaa. Syrjemmällä sijaitsevien koppien aiheet ja värit ovat meidän intuitiivesti valittuja, silloisten visuaalisten mieltymysten tuotoksia. Kaakkurin Bauhausin viereen maalasin omakuvani. Se tuntui silloin etäisesti huvittavalta idealta.

Kaakkurinkulman omakuvaKaakkurinkulman muuntamoon syntyi Kaisan oma kuva.

Vaikka kopit ovat keskenään kovin erilaisia, osaa vihaan ja osaan rakastan, niillä kaikilla on sama sanoma: Kaupungin julkinen tila on meidän yhteistä ja meillä jokaisella pitäisi olla mahdollisuus keskustella siitä, miltä Oulu näyttää. Erityisen tärkeää on pohtia, missä ja miten tuo keskustelu käydään.

Taas tänä kesänä muutama muuntamo saa uusia kuvia pintaansa.

Kirjoittaja Kaisa Karvinen on arkkitehdiksi valmistuva muuntamomaalari. Suurin osa Oulun Energian maalatuista muuntamoista on Kaisan ja Pietun toteuttamia.