Kodin tunnelma syntyy valojen ja varjojen leikistä

15.10.2018 - 09:43

Teksti | Kati Jurkko

Kuva | Susanna Kauto

Valaistus luo kotiin erilaisia tunnelmia ja lisää viihtyisyyttä. Kun valoa tuodaan paikkoihin, joissa sitä tarvitaan, kodissa on turvallista ja mukavaa.

Kodin hyvä valaistus rakennetaan parhaiten valopisteillä eli useilla valaisimilla.

”Esimerkiksi normaalikokoisen olohuoneen valaisee suht hyvin noin kolmella valaisimella. Silloin voidaan sytyttää valoja tarpeen mukaan ja saadaan luotua tilaan oikea tunnelma ja vaikutelma”, kertoo myyntipäällikkö Pia Kinnunen Louis Poulsen Finland Oy:stä.

Perus- tai yleisvaloa voi kutsua siivousvaloksi. Pimeimpinä syysiltoina tämä valo on toimiva silloin kun siivoamme. Se ei kuitenkaan ole paras valaistus korostamaan sisustusta tai luomaan kotoisaa tunnelmaa. Kodin toiminnot valaistaan erikseen. Esimerkiksi ruokapöydän päälle tuleva riippuvalaisin sijoitetaan noin 65–70 senttimetriä pöydän pinnasta. Sen valossa on mukava syödä ja seurustella.

”Hyvin muotoiltu riippu- ja lattiavalaisin, johon voi laittaa tehokkaan valonlähteen, toimii sekä yleisvalona että himmennettävänä tunnelmaa luovana valona”, Kinnunen neuvoo.

Himmentimet ovat hyvä ratkaisu energiatietoiselle kuluttajalle. Niillä saa myös aikaan erilaisia tunnelmia.

”Valoa ei ole, jos ei ole varjoja. Valon ja varjon leikki luovat tunnelman”, sanoo Kinnunen.

Kinnusen mukaan valaisimissa suositaan nyt kestävyyttä ja monitahoisuutta, eli niiden halutaan sopivan monenlaiseen sisustukseen ja aikakauteen. Oikein valittu valaisin säästää myös sähköä.

”Hyvin muotoiltu valaisin vie valon haluamaamme kohtaan eikä valaise turhaa tilaa”, Kinnunen hoksauttaa.

Valaisin tarvitsee aina oikeanlaisen lampun. Lampun valinnassa kiinnitetään huomio värilämpötilaan eli kelvin-arvoon.

”Hehkulamppu oli noin 2700 kelviniä. Kotiin kannattaa valita lamppu, jossa on 2700–3000 kelviniä. Silloin valo on lämmin, miellyttävä ja rauhoittava”, kertoo Kinnunen silmiemme kautta menevän valon vaikutuksesta.


Kaikki uutiset