Kausivaloilla kaamosta kaatamaan

16.11.2018 - 15:04

Teksti ja kuva | Kati Jurkko

Ensimmäisten pimeiden syysiltojen myötä parvekkeelle ja pihalle viritellään tuikkivia valosarjoja, ja kotia piristetään kauniilla valoasetelmilla. Valojen ansiosta pitkä, pimeä kausi tuntuu vähemmän pimeältä.

Jouluvaloja käytettiin ennen ensimmäisestä adventista loppiaiseen. Nykyään kynttelikköjen ja ikkunatähtien annetaan loistaa kauemmin. Vielä kauemmin käytetään kausivaloja.

”Kausivaloja aletaan käyttää jo elokuun puolivälistä, kun vietetään venetsialaisia ja rapujuhlia. Niiden jälkeen tulee halloween- ja jouluvalot”, kertoo myymäläpäällikkö Satu Hammar-Hutri oululaisesta Hammarin Sähköstä.

Tänä vuonna värivalot ja tuikkivat valosarjat tekevät vahvan paluun, Hammar-Hutri kertoo. Ulkona suositaan myös valopuita ja valaistuja eläinhahmoja, kuten lintuja ja kauriita.

Sisällä käytetään paljon hehkulamppua mallintavia valosarjoja, joista köysinarulamput ovat erityisen haluttuja. Tasaisesti suosiota kasvattavat myös paristokäyttöiset led-vahakynttilät, joiden liekit lepattavat aidon oloisesti.

”Niitä voi käyttää turvallisesti paikoissa, joissa eläviä kynttilöitä ei voi, esimerkiksi palvelutaloissa”, Hammar-Hutri esittelee.

Led-tekniikan kehittymisen myötä lamppujen valikoima on kasvanut. Kun aikaisemmin ledit yhdistettiin kylmän valkoiseen valoon, nyt värilämpötiloissa on vaihtoehtoja, ja valon väriä voi vaihtaa kaukosäätimen napin painalluksella.

Se, mitä led-valosarjoihin ei yleensä saa, ovat varalamput.

”Suurin osa sarjoista on tehty kiinteillä lampuissa, jolloin yksittäistä lamppua ei voi vaihtaa. Mutta tämä ei yleensä ole ongelma, koska ledit ovat pitkäikäisiä”, Hammar-Hutri sanoo.


Kaikki uutiset

Hammarin Sähköstä joulu- ja kausivalot -20%