Kaukolämmön rakentajana jo yli kaksi vuosikymmentä

21.04.2020 - 14:39

Teksti Soile Suvanto | Kuva Kati Leinonen

Oulun Maa- ja Vesirakennus Oy:n lyhenne OMV on tuttu näky oululaisessa kaupunkikuvassa. Milloin OMV on tekemässä pyöräbaanaa, milloin rakentamassa jykeviä kaukolämmön siirtolinjoja tai vaikkapa vetämässä kaukolämpöä yksittäiselle omakotitalolle.

Kaukolämpöyhteistyö Oulun Energian kanssa alkoi jo vuonna 1999. Asiantuntemusta on kertynyt vuosien mittaan. ”Tällä hetkellä teemme rinta rinnan sekä vanhan linjaston saneerausta että rakennamme uutta”, toimialajohtaja Timo Matila Oulun Maa- ja Vesirakennus Oy:sta kertoo.

Alkujaan yhteistyö Oulun Energian kanssa käynnistyi 1990-luvun puolivälissä, kun Merikosken voimalaitoksen padotuskorkeutta päätettiin nostaa 10,5 metristä yhteentoista metriin.”Se oli mittava työmaa. Erityisen suuri urakka oli Oulujoen rannoilla, jonne tehtiin rantojen pengerryksiä, salaojituksia ja pumppaamoita, jotta rantapenkereet kestävät vedenpinnan nousun”, Matila muistelee. Noista ajoista maa- ja vesirakennusala on muuttunut paljon. ”Työturvallisuuslainsäädäntö on muuttunut, samoin muukin rakentamista säätelevä lainsäädäntö. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kaivuhommiin on tullut mukaan myös 3D-mallinnus.”

OMV haluaa toimia ympäristön puolesta

OMV:llä ollaan kiinnostuneita ympäristöasioista. ”Vuonna 1999 rakensimme Oulun Energialle ensimmäisen biokaasulinjamme Kiertokaaresta Oysiin. Biokaasurakentamista ja -asiantuntemusta on kertynyt vuosien varrelta useista hankkeista, viimeisimpinä Gasum Oy:n biokaasun jalostuslaitoksen rakennusteknisten töiden urakointi Kiertokaaren alueelle ja LNG-tankkausaseman urakointi Oritkariin. On ollut hienoa, että olemme saaneet olla mukana ilmastoystävällisissä kestävän kehityksen hankkeissa”, Matila kehuu.

Kaukolämpöurakoinnin lisäksi OMV tekee Oulun alueella väylä- ja kunnallisteknistä urakointia ja teollisuusrakentamista. Lisäksi kiviainesten jalostaminen, kuljettaminen ja myyminen on yritykselle tärkeä liiketoiminta-alue ja tälle toimialalle yhtiö miettii uusia avauksia ympäristöasiat mielessä. ”Tarkoitus olisi kierrättää maarakentamisen ylijäämämaita takaisin käyttöön jalostamisen avulla. Näin vähennettäisiin luonnonvaraista hiekan ja soran ottoa. Uskomme rakentamisen kiertotalouden kasvuun alueellamme”.

OMV on pitkäaikainen perheyritys ja merkittävä työllistäjä Oulun alueella. Johto tietää, mistä menestys kumpuaa. ”Yrityksen toiminta ei olisi tällä tasolla ilman osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa ja yhteistyökumppaneita. Meillä on vieläkin töissä kavereita, jotka olivat aikoinaan aloittamassa Oulun Energian kaukolämpöurakoitamme”, Matila toteaa.


Kaikki uutiset