Katkaise sähköt oikein

30.09.2013 - 08:05

Kiinteistön sähköjen katkaisu on hoitunut perinteisesti sähkökeskuksen pääkytkimestä, mutta etäluettavien mittarien myötä oikea toimintatapa on muuttunut. Jotta tiedonsiirtoyhteys energiayhtiön järjestelmiin säilyy, sähköt katkaistaan etäluettavan mittarin kytkentäpainikkeesta.

Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy: verkkopalvelu- ja kehityspäällikkö Mikko Rasi kertoo, että vääriin katkaistut sähköt työllistävät asentajia. Katkennut tiedonsiirtoyhteys näkyy häiriönä verkkoyhtiön järjestelmissä ja asentajat käyvät paikan päällä katsomassa, mistä häiriö johtuu. Hyvin usein kysymyksessä on kiinteistö, josta sähköt on katkaistu pääkytkimestä. Erityisesti siirtolapuutarha- ja mökkeilykauden päättyminen näkyy piikkinä järjestelmissä.

”Tiedonsiirtoyhteyden säilyminen ei ole pelkästään meidän etu, vaan asiakkaamme pystyvät seuraamaan Energiatililtä kiinteistön kulutusta. Jos esimerkiksi mökillä alkaakin yllättäen kulua sähköä, kyseessä voivat olla kutsumattomat vieraat”, Rasi huomauttaa.

Kytkentäpainiketta ei voi kuitenkaan käyttää joka tilanteessa.

”Kun kiinteistössä tehdään sähkötöitä, sähköt on katkaistava sähköturvallisuusmääräysten mukaisesti esimerkiksi sulakkeet poistamalla tai pääkytkimestä”, Mikko Rasi muistuttaa.

Lisäksi pääkytkimestä katkaistaan sähköt niissä kiinteistöissä, joiden mittarissa ei ole kytkentäpainiketta.

”Meidän verkkoalueella on noin 14 000 etäluettavaa sähkömittaria, joissa ei ole kytkentäpainiketta. Näistä suurin osa on kerrostaloissa, mutta jonkin verran myös omakotitaloissa Kiimingissä. Tällöin sähköt katkaistaan kaikissa tilanteissa pääkytkimestä”, Mikko Rasi opastaa.

Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy:n verkkoalueella käytännössä kaikki sähkömittarit on vaihdettu etäluettaviin. Yksi Suomen suurimmista vaihtourakoista alkoi marraskuussa 2011, ja viimeiset yksittäiset mittarit asennetaan loppuvuoteen mennessä. Etäluennan ansiosta yhtiön asiakkaat voivat seurata omaa energiankulutusta jopa tunnin tarkkuudella maksuttomassa Energiatili-palvelussa.