Kalatie avattu – vedenalaisia kulkijoita seurataan laskurin avulla

05.05.2020 - 11:01

Merikosken voimalaitoksen ohittava kalatie on avattu nousuhalukkaille kaloille jokavuotiseen tapaan. Jokeen nousevat kalat uivat laskurin ohi, joka videoi jokaisen kulkijan.

Näkyvin osa kalojen reitistä voimalaitoksen ohi on kolmivaiheinen kalatie, jonka alin osa sijaitsee Merikosken vanhassa nippu-uittokanavassa. Keskimmäinen osa kulkee kauneusaltaan poikki, ja ylimmän osan kalatiestä muodostaa Hupisaarten alueella kiemurteleva puromainen osuus.

Kalatien loppupäähän tiistaina 28.4. asennettu kalalaskuri jää yleisöltä näkymättömiin. Jokeen nousevien kalojen on uitava laskurin ohi, jolloin se videoi jokaisen kulkijan. Videomateriaali analysoidaan viikoittain, ja siitä saadut tiedot julkaisemme sivulla Kalatie lukuina. Materiaalin perusteella määritetään nousevien kalojen laji, koko ja määrä. Laite nostetaan tarpeen mukaan muutaman kerran ylös kesän aikana ja puhdistetaan kaloja ohjaavan laskurin videotunnelin pinta sekä tilan valot ja seinät.

Kalojen tunnistus automaattista

”Järjestelmä havaitsee, mittaa ja tunnistaa kalat automaattisesti”, kertoo Arto Seppänen laskurin ja laskentapalvelun toimittavasta Simsonar Oy:stä. ”Me verifioimme havainnot nauhoituksista, eli tarkastamme lajit, pituudet ja määrät tapauksissa, joissa kameran on ohittanut esimerkiksi parvi kaloja kerralla.” Automaattihavainnot ovat kuitenkin sellaisinaan jo hyvin luotettavia.

Haasteita raportointiin tuo myöhään syksyllä taimenten ja lohien erottaminen toisistaan, sillä molemmat ovat kutuasussaan hyvin tummia. ”Kalojen tunnistamista voi haitata myös laskurin videotunnelin likaantuminen tai veden sameus, mutta näitä pystytään ehkäisemään huoltotoimilla ja järjestelmän rakenteella”, Seppänen lisää.

Lisäksi kalatien yläosassa olevassa tarkkailuhuoneessa on reaaliaikaista kuvaa lähettävä kamera, jonka kautta nousevia kaloja voi seurata kalatien ollessa avoinna.

Seuraa kalatien livelähetystä!

Lohi kuvattuna kalatien tarkkailukopin vedenalaisen ikkunan kautta.


Kaikki uutiset