Esineiden internet avaa uusia reittejä lämpöpalveluille

27.11.2017 - 15:22

”Osta maitoa ja margariinia!”. Lähitulevaisuudessa jääkaappi ennustaa milloin ja millaista täydennystä tarvitaan ja lähettää tiedon omistajalleen. Tämä on vain yksi esimerkki esineiden internetistä, jossa verkkoon kytketyt koneet ja laitteet kommunikoivat keskenään.

Esineiden internet tarjoaa valtavia mahdollisuuksia myös uusille liiketoiminnoille, kun suuria määriä laitteita voidaan kytkeä verkkoon Narrowband IoT (NB-IoT) -teknologian avulla.

Oulun Energian lämpöpalvelut testaa parhaillaan Pilot-hankkeessa IoT-teknologiaa kaukolämpöverkon ja -kaivojen valvonnassa ja ennakoivassa kunnossapidossa. Sen avulla voidaan havaita mahdolliset vuotopaikat varhaisessa vaiheessa ja ehkäistä vahinkoja, joiden korjauskustannukset voivat olla suuret.

”Pilot-hankkeessa kokeilemme, kuinka uuden teknologian avulla voidaan tehdä kustannustehokasta ja luotettavaa verkoston kunnonvalvontaa”, Oulun Energian lämpöpalveluiden johtaja Kimmo Alatulkkila kertoo, ”kehitämme myös kotitalous- ja kiinteistöasiakkaillemme uusia energiatehokkaita ja huolettomia kaukolämpöratkaisuja”.

Kohti viisasta energiankulutusta

Alatulkkila uskoo laitteiden verkottumisen mahdollistavan uusia keinoja palvella kaukolämpöasiakkaita: "Uusien teknologioiden ja valmiin infran avulla voimme parantaa ja helpottaa asiakkaan arkea ja tarjota parempia palveluja. Voimme lähitulevaisuudessa esimerkiksi huolehtia asiakkaiden laitteistosta heidän puolestaan."

Erilaiset laitteet keräävät tietoa käyttäjästään jo nyt merkittäviä määriä. Datan avulla voidaan tunnistaa erilaisia kulutustottumuksia ja ohjeistaa asiakasta käyttämään energiaa viisaasti. Lähitulevaisuudessa asiakkaat saavat tarkkaa tietoa laitteistonsa kunnosta ja toiminnasta. Myös lämmityslaitteistoissa olevien komponenttien vikaantuminen voidaan löytää ajoissa analysoimalla dataa.

Pilvestä lämpöturvaa arkipäivään

Lämpöpalveluiden osalta NB-IoT:n soveltamisalueita on monia. ”Etäluettavat mittalaitteet ovat jo arkipäivää lämpöpalveluissa ja sähköverkon puolella", Alatulkkila selventää. "Pyrimme laajentamaan uuden analytiikkatuotteemme Lämpöturvan kylkeen Lämpöturva+ -palveluita, joissa yhdistyy useista lähteistä saatava data sekä erilliset laitteet ja alustat kokonaisvaltaiseksi ja helposti hallittavaksi niin sanotuksi pilvipalveluksi”.

IoT -asioista on puhuttu pitkään ja monessa eri yhteydessä. ”Ehkä termi kärsii inflaatiosta, ennen kuin ymmärrämmekään mitä kaikkea se voi olla”, Alatulkkila pohtii. Älypuhelimet, etäluettavat mittalaitteet ja uudet autot ovat jo olemassa olevia sovelluksia. Tulevaisuudessa verkottuminen ulottuu myös arkisimpiin asioihin ja esineisiin. "Mitä kaikkea NB-IoT tästä mahdollistaa jää nähtäväksi, mutta odotamme innolla kokemuksia uusista teknologioista”, Alatulkkila myhäilee.

Lue lisää yhteistyökumppanimme Telian sivulta, miten Pilot-hankkeessa sukelletaan kaivosta pilveen

 


Kaikki uutiset