Auringosta energiaa Kårkullan hoitokotiin

02.03.2016 - 15:00

Oulun Energia toimittaa avaimet käteen -palveluna Kårkulla samkommun-kuntayhtymälle aurinkovoimalan. 102 kilowatin voimala rakennetaan Kårkullan hoitokodin alueelle Paraisille. 386 aurinkopaneelin järjestelmän vuosituotto on noin 92 000 kilowattituntia. Kårkullan aurinkovoimala sijoittuu Suomen kymmenen suurimman aurinkovoimalan joukkoon.  

Aurinkovoimalan hankinta on jatkoa Kårkulla samkommunin uusiutuvan energian investoinneille. Hoitokotialueelle on vuodesta 2009 alkaen, uudisrakennus- ja perusparannushankkeiden yhteydessä, siirrytty uusiutumattomien polttoaineiden käytöstä uusiutuvaan energiaan. Hoitokotialueella käytössä olevista ja lämmitettävistä rakennuksista lämmitetään tällä hetkellä reilut 1/3 maalämmöllä (4 344 m2).

”Katsomme, että investoinnit omaan sähköntuotantoon ovat luonnollista jatkumona pitkän ajan tavoitteissamme siirtyä kokonaan pois uusiutumattomista energiamuodoista”, sanoo Kårkullan kiinteistöpäällikkö Peter Blomgren.

Kårkullan hoitokotialueella toimii asumis- ja päivätoimintayksiköitä noin 60 henkilölle, joilla on kehitysvamma, Kårkullan hallinnollinen keskus sekä yksityinen dementiahoivakoti Lilla Ro-hemmet. Alueella toimii myös Kårkullan omaan toimintaan kuuluva keskuskeittiö, joka palvelee kaikkia toimintayksikköjä sekä Kirjalan koulua, tuottaen keskimäärin noin 320 ruoka-annosta päivässä. Keittiön kaikki lämmin käyttövesi tuotetaan maalämmöllä ja ruoan valmistukseen kehitettävä höyry suoralla sähköllä.

”Nyt rakennettavalla aurinkovoimalalla katamme muun muassa osittain maalämpöpumppujen sähköntarvetta sekä vähennämme hiilijalanjälkeä keittiössämme valmistetusta ruoasta”, kertoo Blomgren.

Kårkulla samkommun on myös aiemmin ollut mukana vaikuttamassa pienimuotoisemman aurinkovoimalan rakentamiseen Kemiönsaarella. Solkulla Stiftelsen sr:n Kårkullalle rakennuttamaan ja vuokraamaan asumisyksikköön asennettiin maalämpöjärjestelmä sekä 15 kilowatin aurinkovoimala. ”Tämän koekohteen positiiviset kokemukset ovat edesauttaneet meitä ottamaan seuraavan suuremman askeleen kohti päästöttömämpää huomista”, Blomgren toteaa.

”On hienoa, että pääsemme laajentamaan pitkäaikaista sähkönhankintakumppanuutta Kårkulla samkommunin kanssa energiatehokkuutta parantavalla aurinkosähköjärjestelmällä. Hoitokodin sähköntarve on toiminnan takia myös kesäaikaan suuri, mikä voidaan kattaa ensi kesästä lähtien oman aurinkovoimalan tuottamalla sähköllä. Aurinkovoimala pienentää myös riskiä sähkömarkkinoilla aika ajoin esiintyviä hintapiikkejä vastaan”, toteaa tuotepäällikkö Olli Tuomivaara Oulun Energialta.

Aurinkopaneelien asennukset aloitetaan viikolla 10 ja voimala on valmiina viikon 11 alkupuolella. Kuntayhtymä on saanut investoinnille Työ- ja elinkeinoministeriön 30 prosentin energiatuen. Tuki mukaan laskettuna investoinnin takaisinmaksuaika nykyisillä sähkönhinnoilla on noin 14 vuotta.

 

Asiantuntijamme ovat koonneet aurinkovoimalaoppaaseen tärkeää tietoa aurinkopaneelien hankintaan liittyen yrityskohteissa.

Tilaa maksuton aurinko-opas tästä!


Kårkulla samkommun

Kårkulla samkommun on kuntayhtymä, joka tuottaa erilaisia palveluja ruotsinkielisille vammaisille ja heidän läheisilleen sekä päihdehuoltoa. Kuntayhtymän palveluksessa on noin 1 000 työntekijää, ja sen keskushallinto sijaitsee Paraisilla. Kuntayhtymään kuuluvat kaikki Suomen 33 ruotsin- ja kaksikielistä kuntaa lukuun ottamatta Ahvenanmaan kuntia.

Lisätietoja: www.karkulla.fi