Kosketus eri sukupolveen

ODL Yhteisötoiminta tarjosi Johanna Salmelalle mahdollisuuden uuteen ystävyyteen.

TEKSTI: Katariina Parhi KUVAT: Kati Leinonen

Oulun Sähkönmyynnin myynti- ja markkinointikoordinaattorina työskentelevä Johanna Salmela oli pohtinut jo pidemmän aikaa vapaaehtoistoimintaa, mutta sopivaa tapaa ei ollut tullut vastaan. Kun hän kuuli ODL:n yhteisötoiminnasta, mieluisa tehtävä löytyi: juttuseuran tarjoaminen 93-vuotiaalle Siirille.

ODL Yhteisötoiminta koordinoi kohtaamismahdollisuuksia vanhusten ja maahanmuuttajien kanssa sekä toimii vähävaraisten lasten ja nuorten hyväksi. Vapaaehtoinen voi tarjota vaikkapa kertaluontoista keikka-apua vanhusten asioiden hoitoon. Salmela halusi mahdollisuuden luoda pysyvämmän suhteen. Ystävätoiminnassa sitoudutaan yhteen ihmiseen ja säännöllisiin tapaamisiin.

Salmela vierailee Siirin luona palvelukeskuksessa ja viettää siellä tunnin verran kerrallaan töidensä jälkeen. He lueskelevat lehtiä, katselevat vanhoja valokuvia ja vaihtavat kuulumisia. Salmelalla ei enää ole omia isovanhempia, joten kosketus eri sukupolveen on hänelle arvokasta.

Johanna Salmela on mukana ODL:n yhteisötoiminnassaKyläillessään Siirin luona Johanna Salmela unohtaa arjen kiireet ja keskittyy hetkeen.

”Olen hirveän kiinnostunut ajasta ennen minua. Viime kerralla juttelimme, että milloinkahan herätyskellot on keksitty”, hän kertoo.

Läsnäoloa ja elämänohjeita

Vaikka Siiri on sikäli onnellisessa asemassa, että hänen perhettään asuu lähellä, kaipaa hän silti juttukaveria. Hän on aina iloinen saadessaan Salmelan vieraaksi. Tunne on molemminpuolinen. Salmelan työ on toisinaan hektistä. Siirin seurassa hän siirtää tietokoneen ja kännykän syrjään ja keskittyy läsnäoloon.

”Saan puhdasta iloa siitä, että riittää, kun vain olen ja juttelen”.

Salmela nauttii vanhusten seurasta ja kuuntelee mielellään heidän elämänohjeitaan. Siiri on hänen mukaansa huumorintajuinen ja nuorekas persoona, jolle voi jutella mistä vain.

Salmela rohkaisee kokeilemaan vapaaehtoistoimintaa. ODL Yhteisötoiminta tarjoaa hyvää tukea ja koordinoi toimintaa. Heidän kauttaan löytyvät kanavat apua tai vain seuraa kaipaavien luo. Tällä hetkellä mukana on kaikkiaan kolmisensataa vapaaehtoistoimijaa.

”ODL antaa hyvät ohjeet vierailujen aikatauluttamiseen”, Johanna Salmela kertoo.

Johanna Salmelalle kyläily kahden tai kolmen viikon välein on sopiva rytmi. Hän odottaa tapaamisia ja raivaa kalenteristaan niille tilaa.

”Me ollaan Siirin kanssa hyvä tiimi”, hän hymyilee.