Sähkömarkkinat

Sähkön hintataso on pidemmällä aikavälillä, neljän vuoden ajan, ollut nousussa. Hinnannousun taustalla ovat ennen kaikkea kohonneet päästöoikeuksien kustannukset. Tilanne voidaan nähdä pysyvänä ilmiönä, koska päästöoikeus on keskeinen osa EU:n ilmastopolitiikkaa.

Tilaa maksuton sähkömarkkinakatsaus

Päästöoikeusjärjestelmä on Euroopan unionin ilmastopolitiikan tärkein yksittäinen työkalu. Sen avulla EU pyrkii ohjaamaan markkinaehtoisesti energiantuotantoa kohti hiilineutraalisuutta. Markkinaehtoisuus tarkoittaa sitä, että tuotantolaitokset katsovat onko niiden järkevämpää maksaa päästöoikeuksista vai esimerkiksi vaihtaa polttoainetta tai hyödyntää uutta teknologiaa. Päästöoikeuksien määrää rajoitetaan joka vuosi, mikä johtaa päästöjen vähenemiseen ja päästöoikeuden hinnannousuun. Muutaman vuoden aikana lähes kuusinkertaistunut päästöoikeuden hinta on jo nyt muuttanut energiantuotantoa päästöttömpään suuntaan erityisesti Keski-Euroopassa, jossa hiiltä on monin paikoin korvattu maakaasulla sähköntuotannossa.

Sähkön hinta on ollut nouseva myös lyhyemmällä aikavälillä. Kotitalouksien sähkön hinta on noussut kahden vuoden takaisista hinnoista noin 1 snt/kWh, mikä tarkoittaa yli 20 prosentin hinnannousua. Päästöoikeuden lisäksi taustalla on muitakin ajoittain markkinoihin vaikuttavia tekijöitä, kuten siirtoyhteyksien rajoitukset ja normaalia heikompi vesitilanne.

Sähkön markkinahinta on vaihdellut paljon myös vuoden sisällä. Tammikuun kovan pakkasjakson jälkeen sähkön hinta laski selvästi. Laskevan hintakehityksen jälkeen hinta vaihteli voimakkaasti loppukevään ja kesän aikana. Syksyn aikana sähkön hintaan vaikutti nostavasti siirtoyhteyksien rajoitukset ja alhainen sähköntuonti pohjoismaista ja Venäjältä. Tällä hetkellä hintaan vaikuttavat yhä siirtorajoitukset, talven myötä kasvanut sähkönkulutus ja huono vesitilanne.

Sähkön hinnan ei odoteta laskevan merkittävästi, sillä EU:n tavoitteena on edelleen nostaa päästöoikeuden hintaa, mikä pitää sähkön markkinahinnan korkeammalla verrattuna muutamaan edelliseen vuoteen tai nostaa sitä entisestään.

Sähkön hinnan muutoksilta voi suojautua valitsemalla määräaikaisen sähkösopimuksen ja vaihtoturvan tai pörssihintaisen sähkösopimuksen hintakatolla. Tässä markkinatilanteessa kiinteähintainen Varmavirta-sähkösopimus on varteenotettava vaihtoehto, jolloin sähkön hinta pysyy edullisena 12 tai 24 kuukauden sopimuskauden ajan. Liittämällä määräaikaiseen sopimukseen vaihtoturvan voit tehdä kanssamme yhden uuden määräaikaisen sopimuksen, jos sähkön hinta laskee entisestään sopimuskauden aikana.

Tutustu sähkösopimuksiimme tästä!

Tilaa sähkömarkkinakatsaus sähköpostiisi!

Asiantuntijamme esittelee videolla sähkömarkkinatilanteen kvartaaleittain ja kertoo sähkön hintaan vaikuttavista tekijöistä. Tilaa sähkömarkkinakatsaus suoraan sähköpostiisi, niin pysyt ajan tasalla sähkön markkinatilanteesta. Tutustu tietosuojaselosteeseemme!

Liity postituslistalle

Sähköpostiosoite ei ole kelvollinen

Et antanut lupaa lähettää sähköpostia