Leppoisaa asumista Linnanmaalla – kuinka kerrostalossa voi säästää sähköä?

17.12.2018 - 15:58

Teksti | Antti Leikas
Kuva | Niko Raappana


Ovikello pirahtaa uudehkon kerrostalon rappukäytävässä Oulun Linnanmaalla. Kun ovi aukeaa, kaksi touhukasta koiraa ryntää hännät heiluen tervehtimään tulijaa. Dobby on kolmevuotias whippet, solakka vinttikoira. Sen pörröisempi ystävä on nimeltään Misty, joka vanhempana ja rauhallisempana ei hosu liikaa, vaan tyytyy haukahtamaan vieraalle. Kerrynterrieri Misty on viettänyt ensimmäiset elinvuotensa maaseudulla, mutta sopeutunut emäntänsä Heli Vallilan mukaan kaupunkielämään lähes ongelmitta.

Mistyn, Dobbyn ja kauppatieteitä opiskelevan Heli Vallilan lisäksi tilavaa kerrostalokolmiota asuttaa Vallilan mies Heikki Vallila. Hän ei ole haastattelun aikana kotona, vaan työpaikallaan Oulun Teknologiakylässä. Sinne on matkaa alle kilometri.

”Olen asunut kolmessa asunnossa tässä lähietäisyydellä”, Heli Vallila kertoo. ”Näiden talojen sijainti on erinomainen. Ja koirien kanssa on helppo liikkua, kun metsääkin löytyy tuosta vierestä.”

Rakennustehon rakentamat kerrostalot ovat olleet suosittuja sekä opiskelijoiden että Teknologiakylän työntekijöiden keskuudessa. Nykyaikaisten kerrostalojen tyyliin asunnossa on muiden mukavuuksien lisäksi oma sauna ja huoneistokohtainen IV-kone. Sauna lämpiää Vallilan perheessä vain kerran parissa viikossa, mutta esimerkiksi IV-kone hörisee jatkuvasti. Vallilat käyttävät sähkönkulutuksen seurantaan Oulun Energian Energiatiliä, jonka avulla voi myös ohjata ennakoivasti omaa kulutustaan.

”Erittäin hyödyllinen palvelu”, Vallila tunnustaa. ”Ja olemme nähneet, että myös IV-koneen säädöillä voi vaikuttaa sähkölaskuunsa”, hän kertoo ja näyttää liesituulettimeen sijoitettua kytkintä. ”Sitä ohjataan pääsääntöisesti tästä, mutta joskus täytyy mennä kylpyhuoneeseen.”

Kylpyhuoneen katonrajassa on kompakti valkoinen laatikko, jonka salvat Heli Vallila avaa tottuneesti. ”Tämän kanssa on hiukan joutunut opettelemaan”, hän sanoo. ”Laitteen huoltomiehet ovat neuvoneet yhtä, rakennusliike toista. Kokemus näyttää olevan paras opettaja.”

Tervettä järkeä saa käyttää

Oulun Energian energianeuvoja Jarmo Meriläinen hymähtää kuullessaan kommentit IV-koneiden käytöstä.

”Yhtä oikeaa ohjetta ei oikeastaan ole”, hän sanoo. ”Jos tila on suihkuttelun jälkeen selvästi kostea, täytyy ilmanvaihtoa säätää isommalle. Jos tuloilma aiheuttaa vedon tunnetta, voi IV-koneen korvausilmaa säätää lämpimälle, mutta korkeintaan 15 asteeseen. Kun vetoa ei tunnu, voi säädön pitää minimissä.”

Meriläisen mukaan nykyaikaisen talotekniikan ja automatiikan kanssa täytyy muutenkin käyttää tervettä järkeä. Asukkaalla itsellään on aina iso vastuu ja mahdollisuus vaikuttaa laitteiden säätelyyn, ja sitä kautta energiankulutukseen.”

”IV-kone ei lähtökohtaisesti ole oikea eikä tehokas tapa lämmittää asuntoa. Jos rakennus on kytketty kaukolämpöön, se tulisi sillä myös lämmittää. IV-koneen sähkönkulutuksesta vastaa asukas aina itse omassa sähkölaskussaan”, Meriläinen muistuttaa.

”Sama koskee esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmitystä, joka sekin menee omaan piikkiin. Kannattaa laskea, haluaako käyttää 6000 kilowattituntia vuodessa siihen, että aamulla on jalan alla lämmintä kaakelia.”

Monenlaista ihmettelyä

Meriläinen joutuu työssään vastaamaan monenlaisiin ihmettelyihin. ”Eräs rouva soitti viime kesän jälkeen ja ihmetteli, miten hänen sähkölaskunsa oli viisinkertaistunut edellisen vuoden heinäkuusta. Kysyin, tuliko asuntoa jäähdytettyä kovasti helteiden aikaan. Totta kai, rouva vastasi”, kertoo Jarmo Meriläinen.

”Helteiden aikaan kannattaa miettiä, miten asuntonsa viilentää. Jäähdytystä voi pitää päällä pari tuntia ennen nukkumaan menoa”, hän vinkkaa. ”Päiväsaikaan markiisit ja kaihtimet auringon puolen ikkunoissa ovat tehokas ja ekologinen ratkaisu.”

Misty ja Dobby istahtavat sohvalle ja katselevat rauhallisesti valokuvaajan touhuja. ”Dobby nukkuu aina peiton alla”, Heli Vallila kertoo. ”Se pitää lämpimästä. Misty pärjää, vaikka olisi viileämpää.” Misty haukahtaa hyväksyvästi ja hamuaa lisää herkkuja emäntänsä kädestä.


Kaikki uutiset