Korvensuun sähkötehdas

Uusiutuvaa sähköä unohdetusta voimalasta

Korvensuun sähkötehdas valmistui jo vuonna 1938, ja se tuottaa sähköä vesivoimalla samassa pihapiirissä voimalaitos- ja konepajamuseon sekä alkuperäisen vanhan voimalaitoksen kanssa.

”Ai, täällä on toimiva vesivoimalaitos!” Näin on moni kyläläinen todennut Mynämäen Korvensuussa sen jälkeen, kun pitkään hiljaiseloa viettänyt vesivoimalaitos on otettu taas käyttöön, kertoo Korvensuun sähkötehtaan yrittäjä Juhani Pere hymy huulillaan. Pahoin risukoitunut tontti on taas siisti, ja historiallisesti merkittävä ja unohduksiin painunut voimala on taas käytössä. Voimala tuottaa vuosittain noin 25 sähkölämmitteisen omakotitalon kulutuksen verran Farmivirtaa. Hankkimalla sähkösi Korvensuusta saat energiaa, jonka juuret ovat syvällä Suomen historiassa.

”Luonnonkaunista teollista historiaa”

…tiivistää yrittäjä Pere kysyttäessä, miten kuvailisit lyhyesti Korvensuun voimalaa ja sitä ympäröivää miljöötä.

Varsinais-Suomessa, Korvensuun kylän kohdalla on Laajoessa otolliset olosuhteet vesivoiman hyödyntämiselle. Vesi onkin ollut siellä valjastettuna hyötykäyttöön niin kauan kuin historian kirjat tietävät kertoa. Vettä on hyödynnetty useissa alueella toimineissa myllyissä. 1890-luvulla Korvensuussa aloitettiin tehdastoiminta, joka laajeni pian konepaja- ja sähköteollisuudeksi. Parhaimmillaan Korvensuussa tuotettiin yli sadan työntekijän voimin muun muassa maatalouskoneita, kuten äkeitä, puimakoneita, oljenpuhdistajia ja silppureita. Merkittävin Korvensuun ylpeyden aihe on siellä rakennettu Suomen ensimmäinen auto, joka on edelleen nähtävänä Uudenkaupungin automuseossa.

Teollisuuden tarvitsemaa sähköä alettiin tuottaa vesivoimalaitoksella, johon vesi johdettiin luonnonkoskesta maanalaista turbiinitunnelia pitkin. Voimalaitoksesta saatiin sähköä yli teollisuuden tarpeen, minkä ansiosta Korvensuun voimala olikin merkittävä alueellinen sähköntuottaja vuosikymmenien ajan.

1930-luvulla Lounais-Suomen Sähkö hankki tehdasalueen omistukseensa, jonka myötä otettiin käyttöön uusi voimalaitos vanhan voimalan poistuessa käytöstä vuonna 1938. Uusi voimala oli toiminnassa aina vuoteen 1993. Vuosien saatossa useat eri energiayhtiöt ovat toimineet alueen omistajina, kunnes 2000-luvun alusta lähtien alueen kiinteistöt siirtyivät yksityiseen omistukseen.

Farmivirtaa tuottaa 1938 valmistunut ”uusi voimala”. Samasta pihapiiristä löytyy Korvensuun voimalaitos- ja konepajamuseo, jossa voi käydä tutustumassa myös alkuperäiseen vanhaan voimalaitokseen. Museon järjestämillä esittelykierroksilla on mahdollista tutustua myös käytössä olevaan voimalaan.

Farmivirta tuottaja Korvensuun sähkötehdas

Vesivoimailijan unelma

Juhani Perelle on kertynyt lähes 15 vuoden kokemus vesivoimasta lukuisten laitosten käyttö- ja ylläpitotehtävien myötä. Pere on vannoutunut ”vesivoimamies”, joka ei voinut olla tarttumatta tilaisuuteen, kun mahdollisuus oman voimalan hankkimiseen tuli vastaan. ”Mitäpä vesivoiman kanssa töitä paiskiva ammattilainen tekisi vapaa ajalla? No tietysti harrastaa vesivoimaa”, Pere naurahtaa.

Korvensuun laitos siirtyi Peren ja hänen vaimonsa omistukseen vuonna 2015. Laajasta alan tuntemuksesta oli korvaamaton hyöty, kun vuodesta 1993 lähes käyttämättömänä ollut voimala koki mittavan kunnostuksen. Vaativien kunnostustöiden jälkeen voimalaitos saatiin jälleen tuotantokuntoon, ja valtakunnan verkkoon se pystyttiin kytkemään kesäkuussa 2016.

Korvensuussa on tavoitteena tuottaa vuosittain kahdeksan kuukauden ajan sähköä. Laajoen virtaaman pienentyessä, esimerkiksi kuivina kesäkuukausina tai talven paukkupakkasilla, joudutaan sähköntuotanto ajamaan alas. Muutoin tuotanto on jatkuvaa ja sähköteholtaan 240 kW:n voimalan vuosittainen tuotantoarvio on noin 500 000 kWh.

Miksi Farmivirta?

Pere valitsi Farmivirran tuottajaksi ryhtymisen useastakin syystä. Ensinnäkin Farmivirran alkuperästä ja uusiutuvuudesta voi aina olla 100-prosenttisen varma. Korvensuun sähköä on tarjolla asiakkaille vain sen verran, kuin sitä verkkoon tuotetaan. Lisäksi muiden Farmivirran tuottajien erinomaiset kokemukset yhteistyöstä Oulun Energian kanssa kannustivat yrittäjää tarttumaan tähän mahdollisuuteen.

Farmivirran hankkimista harkitseville kuluttajille Juhani Perellä on selkeä viesti. ”Kasvottomien mammuttien sijaan nyt on tarjolla sähköä ihmisen kokoiselta yhtiöltä ja tiedät tasan tarkkaan, mistä sähkösi on peräisin. Erityisesti kesällä kannattaa tulla kauniiseen Korvensuuhun paikan päälle katsomaan, missä se aito Farmivirta syntyy.”

 

Tee sähkösopimus   Laske sähkötarjous   Tutustu hinnastoon