Fiskarsin Voima, Raasepori

Vesivoimaa historiallisesta Fiskarsin Ruukista

Fiskarsin Voima tuottaa Farmivirtaa historiallisesti arvokkaassa Valssaamonkosken voimalaitoksessa, joka sijaitsee idyllisessä Fiskarsin Ruukissa Raaseporissa. Vanha vesivoimalaitos ehti olla poissa käytöstä yli kaksikymmentä vuotta, mutta pitkäjänteisen kunnostustyön myötä se tuottaa jälleen uusiutuvaa sähköä.

Fiskarsin Voiman Farmivirtaa on myynnissä vesivoimalaitoksen vuosittain tuottama määrä eli 300 000 - 400 000 kWh. Nyt myös sinulla on mahdollisuus hankkia kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisen Fiskarsin Ruukin vesivoimalan tuottamaa Farmivirtaa.

Ruukkitoiminnasta sähkön tuotantoon

Raaseporin kaupungissa sijaitseva Fiskarsin Ruukki on tunnettu alueella toimineesta rautaruukista, joka on perustettu jo 1600-luvulla. Teollisuuden ja ruukkitoiminnan kehittymisen alueelle mahdollisti Fiskarsinjoen koski. Ajansaatossa teollinen toiminta Ruukissa hiipui, mutta alueen historialliset rakennukset ovat säilyneet hyvin. Nykyään alueella on runsaasti taiteeseen ja muotoiluun liittyvää toimintaa ja Ruukki on suosittu kesämatkailukohde.

Vesivoimaa Fiskarsissa on hyödynnetty rautaruukin alkuajoista lähtien. Nyt Farmivirtaa tuottava Valssaamonkosken voimalaitos on rakennettu vuonna 1941. Laitos tuotti sähköä yhtäjaksoisesti vuoteen 1991 saakka. Onneksi voimalaitosta tai sen rakenteita ei ole purettu, vaan veden on annettu virrata laitoksen läpi ja ohi.

”Voimalaitos on rakennettu sotavuosina taisteluun Neuvostoliittoa vastaan. Voimalaitos tuotti sähköä tehtaalle, joka valmisti sotatarvikkeita ja auttoi näin kansakuntaa pysymään itsenäisenä. Tällä hetkellä voimalaitos omalta osaltaan auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan”, Fiskarsin Voiman yrittäjä Timo Karjalainen toteaa.

Fiskarsin voimalaitos

Rakkaudesta uusiutuvaan energiaan

Fiskarsin Voiman yrittäjät Fredrik Ek ja Timo Karjalainen ovat intohimoisia uusiutuvan energian puolestapuhujia. Yhteisiä mielenkiinnon kohteita ovat niin vesivoima kuin puuraaka-aineen hyödyntäminen energiantuotannossa. Valssaamonkosken voimalaitoksen kunnostus oli haaste, jota miehet eivät voineet sivuuttaa. Voimalaitoksen uudelleen käyttöönoton mahdollisuuksia selvitettiin vuonna 2012. Kävi ilmi, että voimalaitos on mahdollista ottaa uudelleen käyttöön, mutta se vaatii paljon työtä.

Voimalaitoskiinteistön omistaa Fiskars Oyj ja Fiskarsin Voiman yrittäjät ovat vuokranneet laitoksen käyttöönsä pitkäksi aikaa. Yrittäjät näkivät pitkään käyttämättömänä olleessa vesivoimalaitoksessa potentiaalia ja aloittivat kunnostus- ja entisöintiurakan yhdessä Fiskars Oyj:n kanssa vuonna 2013.

Kunnostustyö jaettiin siten, että Fiskarsin voiman yrittäjät  huolehtivat laitoksen tekniikan kunnostuksesta. Kiinteistön omistaja Fiskars Oyj huolehti laitoksen yläpuolisen padon, turbiinille vettä ohjaavan betonirännin, turbiinikuilun ja tukirakenteiden korjauksesta sekä puisen veden ohijuoksutuskourun rakentamisesta.

Päämääränä oli säilyttää mahdollisimman paljon vanhaa ja olemassa olevaa tekniikkaa. Kunnostus haluttiin tehdä niin että vanhan voimalaitoksen läpi virtaava vesi saadaan hyötykäyttöön ilman uusia padotuksia.

Muun työnsä ohessa yrittäjät ovat omatoimisesti ja talkoovoimin kunnostaneet ja entisöineet voimalaitoksen tekniikkaa. Kunnostustyön aikana laitoksen turbiini on jouduttu purkamaan kokonaisuudessaan ja huoltamaan, korjaamaan ja entisöimään perusteellisesti. Esimerkiksi turbiinin juoksupyörää on jouduttu hitsaamaan, hiomaan ja pinnoittamaan uudelleen jotta pahoin ruostuneesta ja osin puhki kuluneesta osasta on saatu tasainen ja kestävä. Sisätiloissa sijaitseva laitoksen generaattori oli säilynyt paremmin ja se saatiin toimintakuntoon pienemmillä huolto- ja korjaustoimenpiteillä.

Sähköntuotanto alkoi 24 vuoden tauon jälkeen tammikuussa 2015. Tuhansien kunnostukseen ja entisöintiin käytettyjen työtuntien jälkeen Fiskarsissa tuotetaan taas sähköä.

Vesivoiman lisäksi Fiskarsin Voima kehittää puunkaasutustekniikkaa. Yrityksen kehittämällä konttiratkaisulla on tavoitteena korvata fossiilisia polttoaineita erityisesti viljankuivauksessa. Puunkaasutuksessa raaka-aineena käytetään puuhaketta, jota kuumentamalla syntyvä kaasu poltetaan.

Sijainti kartalla

Tee sähkösopimus   Laske sähkötarjous   Tutustu hinnastoon