Sinikasvis Ky, Sukeva

Farmivirtaa auringosta ja puusta

Sinikasvis Ky tuottaa Farmivirtaa ainutlaatuisella aurinkopaneeleiden ja puukaasulaitoksen muodostamalla hybridiratkaisulla Sukevalla Pohjois-Savossa.

Marjantuotantoon ja -jalostukseen erikoistunut Sinikasvis on panostanut energiaomavaraisuuteen ja rakentanut itselleen korkean hyötysuhteen ratkaisun, joka hyödyntää uusiutuvaa aurinkoenergiaa ja suomalaista metsähaketta.

Makeaa mahan täydeltä – suomalaisella energialla

Yrittäjäpariskunta Jouko Kotilainen ja Wan Mundee tuottavat tilallaan mansikkaa, vadelmaa ja omenaa. Näistä sekä metsämarjoista Sinikasvis jalostaa valmiita elintarvikkeita, kuten mehuja, marjasekoituksia, survoksia ja kuivattuja tuotteita.

Yrittäjät ovat seuranneet aktiivisesti uusiutuvan energiantuotannon kehittymistä. Koska Sinikasviksen toiminnassa energiantarve vaihtelee vuoden aikojen mukaan, yksittäiset järjestelmät osoittautuivat haastaviksi. Välillä energiaa syntyisi liikaa ja välillä liian vähän. Tilalle on määrätietoisesti haettu energiantuotantoratkaisua, jolla päästään maksimaaliseen energiaomavaraisuuteen ilman merkittävää hukkaa. Lopulta vuonna 2015 toteutettiin kahden eri menetelmän yhdistelmäratkaisu.

Haastava yhtälö – yksinkertainen ratkaisu

Sinikasviksella tuotteiden säilöntä ja jalostus kuluttavat paljon energiaa, ja sesonki alkaa aina keskellä kuuminta kesää. Tällöin, heinä-elokuussa, käynnistetään puukaasulaitos, jonka tuottama sähkö käytetään marjojen pakastuksessa ja lämpö marjojen sekä omenasipsien kuivatuksessa. Syksyllä ja talvella lämpöä kuluu paljon tilan rakennusten lämmitykseen. Lisäksi syntyvällä ylijäämälämmöllä kuivataan kaasuttimen syötteenä käytettävää haketta, sillä kaasuttimen ongelmattoman käytön takaamiseksi hakkeen kosteuspitoisuuden tulisi olla lähellä 10 prosenttia.

Puukaasulaitos pidetään käynnissä kevättalveen saakka, kunnes lämmöntarve vähenee ja aurinkosähkön tuotantoteho nousee päivien pidetessä. Kevät- ja kesäaikaan tilan energiatarve painottuu kylmälaitteiden kuluttamaan sähköön, joka saadaan 15 kW:n aurinkopaneelijärjestelmällä. Kattopinta-alaa järjestelmä peittää noin 70 neliötä.

Aurinko- ja puukaasujärjestelmät toimivat siis erinomaisesti toisiaan täydentäen. Käyttö optimoidaan lämpöenergian mukaan, jolloin sähköä syntyy yli oman tarpeen. Se siirretään valtakunnan verkkoon Farmivirtana. Kohteen tuottamaa Farmivirtaa on tarjolla noin 50 000 kilowattituntia vuodessa.

Sinikasviksen käyttämä yhdistetty sähkön- ja lämmöntuotantolaitteisto perustuu saksalaisen Spannerin puukaasutustekniikkaan. Kaasuttimessa puuhake hiiltyy ja kaasuuntuu korkean lämpötilan ja niukan happipitoisuuden ansiosta. Syntyvä kaasuseos sisältää muun muassa häkää, vetyä ja metaania. Jäähdytetty ja puhdistettu kaasu syötetään poltettavaksi generaattoria pyörittävään kaasumoottoriin, mistä saadaan sähköä. Lämpöenergiaa saadaan prosessin eri vaiheiden jäähdytyksestä. Lämpö siirretään hyötykäyttöön veden avulla.

Sijainti kartalla

Tee sähkösopimus   Laske sähkötarjous   Tutustu hinnastoon