Vastuullista valovoimaa Ärjänsaareen

Aurinkopaneelit ovat kasvattaneet huimasti suosiotaan niin kotitalouksissa kuin yrityksissäkin. Aurinkovoimassa viehättää erityisesti sen omavaraisuus ja luontoystävällisyys. Juuri näistä syistä myös Ärjänsaaren loma- ja retkeilyalue päätettiin sähköistää auringon voimalla. Me markkinoinnin ja viestinnän kesäharjoittelijat kävimme ihastelemassa Ärjänsaarta ja projektin kulkua paikan päällä.

Ärjänsaari sijaitsee Kajaanin edustalla Oulujärvellä, ja tulijaa tervehtivät ensimmäisenä pitkät hiekkarannat ja korkeat männyt. Saarella ollaan ylpeitä sen perinteistä loma- ja retkeilykohteena aidossa saaritunnelmassa syvällä luonnon helmassa. Saarta vaalitaan myös tärkeänä luonnonsuojelualueena.

Ärjänsaaren männyt kohoavat ulappaa vasten.

Ärjänsaaren 2,70 neliökilometriltä löytyy hiekkasärkkiä, mäntymetsikköä ja kierteleviä polkuja sekä lintujen rauhoitettu pesimäalue.

Ärjänsaaressa on pitkään retkeilty sähköverkon ulkopuolella. Nyttemmin on herännyt tarve ja halu pienimuotoiselle sähköntuotannolle, sillä saarelle kaivattiin kotoisaa kahvilaa ja muutamaa mobiililaitteiden latauspistettä. Valitun sähköntuotantotavan piti ehdottomasti kunnioittaa saaren arvoja puhtaasta luonnosta, kestävästä retkeilystä sekä vastuullisuudesta.

Omavaraista ja omannäköistä sähköntuotantoa

Saaren henkeen sopivaksi vaihtoehdoksi valikoituivat uusiutuvaa aurinkovoimaa tuottavat aurinkopaneelit. Ärjänsaari sähköistettiin osana GreenSol-hanketta, jossa Oulun Energia tekee yhteistyötä Metsähallituksen kanssa.

Saaren laajin aurinkopaneelijärjestelmä asennettiin vuonna 1937 rakennetun Kotila-mökin katolle. Sen tiloissa pyörii nyt idyllinen kesäkahvila. Yhdeksän aurinkopaneelia antavat virtaa kahvilan jääkaapille ja pakastimelle, keittolevylle sekä kahvinkeittimelle ja vedenkeittimelle. Näiden lisäksi Kotila sai ylimääräisen pistorasian ja sähkövalaistuksen.

Kotilan lähettyvillä olevassa keittokatoksessa retkeilijät voivat ladata mobiililaitteitaan yhden aurinkopaneelin voimin. Mahdollisuus ladata puhelimia nostaa saaren yleistä turvallisuutta, joka oli yksi projektin tavoitteista. Saarelta on tärkeää saada yhteys mantereelle tarpeen tullen.

Lammaslauma hyörii Saunala-mökin edustalla.

Ärjänsaaren kasvustosta pitää huolta saaren oma säyseä lammaslauma. Taustalla näkyy lammaspaimenten Saunala-mökki aurinkopaneeleineen.

Osana projektia asennettiin paneelit myös Ärjänsaaren Saunala-mökkiin, jossa asuvat saaren lammaspaimenet. Saunalan kuusi aurinkopaneelia tarjoavat paimenille käyttöön jääkaapin, vedenkeittimen ja kahvinkeittimen sekä keittolevyt. Näiden lisäksi Saunalaa valaisevat nyt sähköiset kattovalot, ja sieltä löytyy Kotilan kahvilan tavoin pari ylimääräistä pistorasiaa vapaaseen käyttöön.

Neljäs sähköistettävä kohde Ärjänsaaressa on sen itäisessä niemenkärjessä sijaitseva Vierasmaja. Tämä 1950-luvulla rakennettu hirsimökki kunnostetaan pian vuokramökiksi, ja sen katolle asennetaan neljä aurinkopaneelia.

Yhteistyö kiinnostaa jatkossakin

Ärjänsaareen valittiin juuri sen näköinen sähköratkaisu – omavarainen, uusiutuva ja vastuullinen. Ärjänsaaren sähköistäminen osana GreenSol-projektia eteni kaikkien osapuolten silmissä moitteettomasti, ja sekä budjetti että aikataulu ovat pitäneet. Metsähallituksen luontopalvelut ovat jatkossakin kiinnostuneita tekemään yhteistyötä Oulun Energian kanssa.

Saarella nautitaan nyt puhtaasta ja omavaraisesta sähköntuotannosta luonnon helmassa saaritunnelmaan kajoamatta. Poikkea sinäkin Ärjänsaareen munkkikahveille!

Markkinoinnin ja viestinnän kesäharjoittelijat Henna Kallunki & Taru Paavola

Lue lisää vastuullisuudestamme

Haluaisitko sinäkin aurinkopaneelit?