Sähkösopimuksen teko edessä – mitä minun tulee tietää?

Lukuaika: 4 min. 

Miten tehdä sähkösopimus, ehkä jopa ensimmäistä kertaa? Listasimme kahdeksan mieltä askarruttavaa kysymystä sähkösopimuksen teosta, ja kokosimme vastaukset niihin.

1. Milloin sähkösopimus on tehtävä?

Sopiva aika uuden sähkösopimuksen tekemiselle on kaksi viikkoa ennen muuttoa. Näin varmistat, että sähköt ovat kytkettynä muuttopäivänä.

Joskus sähkösopimuksen teko kuitenkin unohtuu muuttokiireiden keskellä. Tällöin kannattaa olla yhteydessä puhelimitse asiakaspalveluumme. Me autamme sinua ja selvitämme, mitä tehdä tilanteen mukaan. Jos asunto on edelleen kytkettynä sähköverkkoon, voimme tehdä sinulle sähkösopimuksen heti samasta päivästä alkaen. Joskus sähköt on kuitenkin ehditty kytkeä irti, jolloin paikallisen sähköverkkoyhtiön täytyy kytkeä ne takaisin. Sähköverkkoyhtiöstä riippuen tästä saatetaan periä erillinen maksu.

2. Mutta miten asunnossani on sähköt, vaikka en ole vielä tehnyt sähkösopimusta?

Joissain vuokra-asunnoissa sähkö kuuluu vuokrasopimukseen. Tämän voit tarkistaa näppärästi joko vuokrasopimuksestasi tai vuokranantajaltasi.

Asunnon sähköt voivat olla peräisin myös sinua edeltäneen vuokralaisen irtisanomattomasta sähkösopimuksesta. Kun teet oman sähkösopimuksen, vanhasta ei tarvitse huolehtia – se irtisanoutuu automaattisesti. Joskus käy niinkin, että asunnossa on sähköt ilman sopimusta. Tämä johtuu siitä, että paikallinen sähköverkkoyhtiö ei ole vielä katkaissut sähköjä. Koska sähköt tullaan katkaisemaan, uusi sopimus kannattaa tehdä pikimmiten.

3. Selvä. Miten tehdä sähkösopimus?

Jos muuttoon on vielä aikaa, voit tehdä sähkösopimuksen verkossa osoitteessa pohjoistavoimaa.fi. Valitse sivustolta juuri sinulle sopivin sähkösopimus, jonka jälkeen voit täyttää tietosi sähköiseen lomakkeeseen. Nyt olet osasi tehnyt! Tässä vaiheessa sopimuksen jatko siirtyy meidän käsiimme.

Jos muuttosi koittaa jo lähipäivinä, kannattaa sinun soittaa sähkösopimuksestasi asiakaspalveluumme. Jos olet alaikäinen, huoltajasi tekee omalle nimelleen sähkösopimuksesi, jonka siirrät täysi-ikäiseksi tultuasi omiin nimiisi.

4. Hei, kuinka valitsen minulle sopivimman sähkösopimuksen?

Sähkösopimusta valitessasi kannattaa arvioida esimerkiksi netissä olevilla laskureilla, kuinka paljon kulutat sähköä kuussa. Esimerkiksi pienissä kerrostaloasunnoissa kahden hengen sähköntarve on yleensä alle 200 kilowattituntia (kWh) kuussa, mihin esimerkiksi 9,90 euroa kuussa maksava Virtapaketti soveltuu hyvin.

Sopimuksen valintaan voi myös vaikuttaa esimerkiksi sen vihreys tai lähituotannon tukeminen. Tutustu sopimusvaihtoehtoihimme ja vertaile niitä, niin saat valittua itsellesi juuri omannäköisesi sähkösopimuksen. Asiakaspalvelumme on myös aina valmiina auttamaan niin puhelimen, sähköpostin kuin chatin päässä.

Sähkösopimuksen teko 

5. Mitä eroa on määräaikaisella ja toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksella?

Määräaikainen sopimus on voimassa joko 12 tai 24 kuukautta. Sähkön hinta on vakaa koko sopimuskauden ajan, eli sähkön hinta ei nouse tai laske. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen taas voi vaihtaa toiseen kahden viikon irtisanomisajalla. Siinä sähkön hinta voi muuttua, mutta muutoksesta ilmoitetaan aina etukäteen.

Sopimuksen voit vaihtaa joustavasti toiseen joko sähköisesti Energiatilillä tai asiakaspalvelussamme.

6. Sähkösopimusta tehdessä minun täytyy valita vielä asunnon sähkön mittaustapa. Mitä se tarkoittaa?

Sähkön mittaustapa tarkoittaa sitä, millä tavalla sähkönsiirtoyhtiö mittaa sähkönkulutustasi laskutusta varten. Asunnon mittaustapaa ei voi valita itse, vaan se määräytyy käyttökohteessa olevan mittarin mukaan.

Yleissähkö on kerrostalojen mittaustapa. Siinä kellon- tai vuodenaika ei vaikuta sähkön hintaan – sähköllä on aina yksi ja sama hinta. Aika- ja kausisähkömittaukset ovat käytössä joissakin rivi-, luhti- ja omakotitaloissa. Aikasähkö perustuu päivä–yö-jakoon, jossa päiväsaikaan käytetyllä sähköllä on oma hintansa ja yöllä omansa. Kausisähkössä sähkölle on kaksi hintaa, talviarkipäivä ja muu aika.

Jos et tiedä asuntosi mittaustapaa, valitse mittaustavaksi yleissähkö. Voit halutessasi ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme, ja me tarkistamme sinulle asuntosi mittaustavan. Huomaa myös, että auttava chat palvelee sinua sopimusta tehdessäsi näyttösi oikeassa alakulmassa asiakaspalvelumme aukioloaikoina

Sähkö

7. Hetkinen! Olen saanut kaksi sähkölaskua. Mistä tämä johtuu?

Kun solmit uuden sähkösopimuksen, teet samalla automaattisesti sähkönsiirtosopimuksen paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa.

Sähköverkkoyhtiö toimittaa eli siirtää asuntoosi ostamasi sähkön, josta sinua laskutetaan erikseen. Jos ostat sähkösi saman konsernin sisältä – eli kun sähkönmyyjäsi ja sähköverkkoyhtiösi kuuluvat saman katon alle – saat yleensä yhden laskun, joka sisältää molempien laskutukset.

8. Entä jos minulla tulee vielä kysyttävää?

Asiakaspalvelumme on aina valmiina auttamaan sinua. Jos sinulla nousee siis vielä kysymyksiä sähkösopimuksen teosta, ota yhteyttä! Palvelemme sinua puhelimessa, sähköpostissa, chatissa ja vielä kasvotustenkin, jos satut liikkumaan Oulun seudulla.

 

Vertaile sähkösopimuksia

Tee sähkösopimus

Muuttajan muistilista