OptiWatilla vanhakin lämpenee


Vanhassa 20-luvulla rakennetussa puutalossa asuminen on sähkölämmittäjälle kylmäävää touhua. Luontainen ilmanvaihto eli nurkista puskeva vinkka pyörittää villasukkia jaloissa. Talvella talo saattaa muuttua pakastimeksi, jos ei raski jättää sähköllä toimivia lämmittimiä tohottamaan täysille lomareissun ajaksi.

Kotimme pääsi Oulun Energian pilottiin testaamaan OptiWatti-järjestelmää pari vuotta sitten. Pilotissa seurattiin sekä käyttökokemuksia että sähkönkulutusta lämmityksessä. Kokemus osoitti, että elämä sähkölämmitteisessä talossa voi olla hankalaa tai helppoa. Kannattaa valita se helppo.

Kännykällä talo lämpimäksi

OptiWatin idea on simppeli: pattereihin, lattialämmitykseen ja ilmalämpöpumppuun asennetaan releet, jotka ohjaavat lämmityslaitteita. Keskusyksikkö on yhteydessä internetiin ja anturit mittavat huoneen lämpötilaa. Tätä komboa voi ohjata ja seurata omalta tietokoneelta, tablettikoneesta tai kännykästä.

Käyttäjä voi määritellä talon jokaiselle patterille ja ilmalämpöpumpulle jopa tuntikohtaisen lämmityksen. Helpointa on toki määritellä lämmitys toimimaan siten, että lämmitys on pienellä peruslämmöllä silloin, kun talo on tyhjillään ja määritellä talo lämpiämään sopivasti kotiintulon ja siellä oleskelun ajaksi. Jos käyttäjällä on SPOT-sähkösopimus, seuraa OptiWatti Spot-sähkön hintaa ja säätää ohjauslämpötilaa sen mukaan onko tunti kallis, keskihintainen vai halpa.

OptiWatti toi säästöä

Pienen, pääasiassa puulla lämmitettävän, talomme sähkönkulutus on ollut todella pientä, jopa alle 8000 kWh vuodessa. Alkuun ajattelimme, että OptiWatti ei tuo energiansäästöä näin pienen kulutuksen taloon, vaan enemmänkin asumismukavuutta tasaisen lämmön ja ohjattavuuden vuoksi. Yllättäen selvisi, että jopa niukasta voi nipistää. Mittausajankohdan aikana OptiWatin avulla säästyi muutama sata kilowattituntia, vaikka joulukuuta lukuun ottamatta jokainen kuukausi oli kylmempi kuin edellisenä vuonna!

Aasiaan suuntautuneen lomamatkan aikana OptiWatin hyödyn huomasi parhaiten: oli helppoa ja huoletonta matkustaa, kun tuhansienkin kilometrien päästä pystyi seuraamaan kodin lämpötilaa ja säätämään sitä tarvittaessa. Lähtiessämme ajastimme lämmityksen säästötilaan siten, että talo on viileä reissun ajan, mutta lämmin kotiin palatessamme.

Asumismukavuus parani

OptiWatin helppokäyttöisyys ja tietojen reaaliaikaisuus houkuttaa hifistelemään ja säätämään lämmitysaikoja ja -lukemia sekä seuraamaan kulutuskäppyröitä. Toisaalta OptiWatti tarjoaa myös varsin huoletonta lämmittämistä ja asumismukavuutta, jolloin kerran hyvin tehdyillä säädöillä porskuttelee mukavasti säässä kuin säässä ja itse voi pötkötellä sohvalla villasukat jalassa tai jopa ilman. Onneksi valittiin se helpompi tapa elellä sähkölämmitteisessä talossa.


OptiWatin anturit sulautuvat tapettiin.