Markku Sutinen

Markku Sutinen toimii Lämpöpalveluiden tuotepäällikkönä. Hänen vastuualueensa on kaukolämmön tuotteet ja palvelut. Kokemusta kaukolämpöalalta Markulle on kertynyt noin 30 vuoden ajalta erilaisista tehtävistä aina asentajasta lähtien. Vapaa-aika kuluu perheen, liikunnan ja kulttuurin parissa. Markun motto on: elämä on rock’n’rollia – ja ehkä vähän oopperaakin.

Kirjoittajan blogit

Järkevää energiankäyttöä

Energiaa käytetään tehokkaasti silloin, kun minimoidaan turha energiankäyttö ja saadaan käytetystä energiasta mahdollisimman suuri hyöty. Mihin energiaa sitten kuluu ja mitä se maksaa?

Jokainen meistä käyttää energiaa. Käytämme energiaa noin 2000–3000 kilokaloria vuorokaudessa pelkästään pysyäksemme hengissä. Sähkötermein ilmaistuna kulutamme vuorokaudessa energiaa noin 2,3–3,5 kWh. Jos tuota energiankulutusta vertaa kodissamme olevien laitteiden kulutukseen, sillä lämmitettäisiin sähkökiuasta noin puoli tuntia. Kahdeksan watin LED-lamppu palaa samalla energiamäärällä...

Mitä on kaukolämpö?

Oulun kaupungin alla noin metrin syvyydessä kulkee ”vesisuoniverkosto”. Tämä maanalainen suonisto kuljettaa kuumaa vettä kitusissaan. Kesäisin vesi on noin 65 asteista, talvisin se voi olla jopa kiehuvan kuumaa – yli sata astetta.

Kysehän on tietysti Oulun Energian kaukolämpöverkostosta . Maanalaisia vesisuonia eli kaukolämpöputkia on yli 830 kilometriä, ja ne kattavat koko Oulun kaupungin Oulunsalosta aina Kiiminkiin ja Haukiputaalle saakka. Piipahtaapa vesi myös naapurikunnan Kempeleen puolellakin. Kempeleen puolen verkosta tosin pitää huolta paikallinen...