Mannisen sukutila siirtyi aurinkosähkön aikaan

Haukiputaan Kellossa, Mannisenkujalla, seisoo jyhkeä hirsirunkoinen talo. Mannisen sukutila on rakennettu 1800-luvulla, ja sitä nykyisin emännöivä Kaisu Manninen on talon asukas jo neljännessä polvessa. Manninen ja hänen miehensä Simo Juurikka tekivät keväällä 2015 ratkaisun, jota oli harkittu jo parin vuosikymmenen ajan.

Simo Juurikan mukaan aurinkosähkö oli kiinnostanut heitä siitä saakka, kun järjestelmiä alkoi tulla markkinoille, mutta hankinnan esteenä oli ollut kova hinta.

”Nyt tilanne on muuttunut. Möin 314 kuutiota haketta ja tilasin järjestelmän Oulun Energialta, avaimet käteen -toimituksena”, Juurikka kertoo.

Mannisen sukutilan katolle asennettiin 20 paneelin järjestelmä, jonka huipputeho on 5 kilowattia. Vuosituottoarvioksi luvataan 4500 kilowattituntia, mutta jo nyt voi nähdä, että todellinen tuotto muodostunee arviota suuremmaksi.

”Järjestelmä otettiin käyttöön viime pääsiäisenä. Tammikuun 25. päivän lukema on 4100 kWh, ja se on siis tuotettu yhdeksässä kuukaudessa”, Juurikka laskee. Aurinkovoimalan sähköntuotantoa voi seurata nettiselaimella, jossa aukeava sovellus näyttää reaaliaikaisesti sähkötuotannon tilanteen ja historiatiedot.

Mannisen sukutila

Oma aurinkovoimala kattaa lähes koko talon sähköntarpeen.

Talon sähkönkulutus on keskimäärin 5500 kWh vuodessa. 20 paneelin järjestelmä näyttäisi ensimmäisen vuoden kokemusten perusteella kattavan lähes koko kulutustarpeen. Talvella, kun valoa on vähän ja paneelit lumen peitossa, sähköä ei tietenkään synny riittävästi. Silloin lisäsähkö ostetaan verkosta. Mutta vastaavasti valoisaan kesäaikaan sähköntuotanto ylittää oman kulutuksen, ja Oulun Energia ostaa ylimääräistä virtaa takaisinpäin.

”Kaksisuuntaisesta mittarista näkee, paljonko on tullut sähköä sisään ja paljonko mennyt ulos”, Simo Juurikka kertoo. ”Järjestelmä toimii erinomaisesti.”

Kaisu Manninen ja Seppo Juurikka

Kaisu Manninen ja Simo Juurikka ehtivät harkita aurinkopaneelien hankintaa parin vuosikymmenen ajan.

 

Olemme koonneet aurinkopaneelien hankintaoppaan, josta löydät tärkeimmät tiedot, mitä sinun tulee tietää aurinkopaneeleihin, niiden hankintaan ja elinkaareen liittyen.

Tilaa aurinko-opas tästä!