Aurinkoenergiasta

K: Onko aurinkosähköjärjestelmästä todellista hyötyä?
V: Auringosta säteilee käsittämättömän suuri määrä energiaa, joka odottaa hyödyntämistä. Aurinkopaneeleihin investoimalla kiinteistösi energiatehokkuus paranee, ja samalla olet omavarainen energiantuottaja ja turvaat tasaisen energian hinnan pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi aurinkoenergia on erittäin ympäristöystävällinen ratkaisu, sillä se on täysin päästötöntä energiaa.

 

K: Ei kai aurinkopaneeleja kannata asentaa Suomeen, koska aurinko ei paista täällä tarpeeksi?
V: Tämä on vanhentunutta tietoa. Jopa Oulun korkeudella auringosta saadaan saman verran energiaa kuin Pohjois-Saksassa. Aurinkopaneelit tuottavat energiaa aina kun aurinko paistaa, joten Suomessa tämä tarkoittaa kesäisin lähes kellon ympäri tapahtuvaa sähköntuotantoa. Paras tuotantokausi on maaliskuusta lokakuulle. Erittäin korkea lämpötila ei myöskään luuloista huolimatta ole aurinkopaneeleille paras mahdollinen. Kun lämpötila nousee todella korkeaksi, paneelien tuotto heikkenee. Suomen viileä, kuivahko ilmasto on itse asiassa optimaalinen paneeleiden tuoton kannalta.

K: Ovatko aurinkosähköjärjestelmät taloudellisesti kannattavia?
V: Nykyisillä sähkönhinnoilla ja optimaalisella tuotolla järjestelmän takaisinmaksuaika on hyvissä kohteissa vain noin 10-15 vuotta, ja useimmissa yrityskohteissa Business Finlandin energiatuella jopa 5-10 vuotta. Aurinkopaneelien tuottotakuu on yleensä 25 vuotta, mutta se voi tuottaa sähköä lähes 50 vuotta. Järjestelmä siis tuottaa sähköä valtavan pitkään sen takaisinmaksuajan jälkeen täysin ilmaiseksi. Jos aurinkopaneeleilla tuottamasi sähkö ylittää kulutuksesi, voit myydä ylijäämäsähkön ja saada tuloja järjestelmälläsi, jolloin et jää lainkaan häviölle.

K: Pitääkö minun maksaa veroa omasta sähköntuotannosta tai ylijäämäsähkön myynnistä?
V: Jos aurinkovoimalasi nimellisteho on enintään 50 kilovolttiampeeria ja tuotat sähköä ensisijaisesti omaan käyttöön, niin omasta tuotannosta ei tarvitse maksaa veroja. Kotitalouksien myyntitulot ylijäämäsähköstä kuuluvat tuloverotuksen piiriin, mutta Verohallinon mukaan myynnistä ei jää verotettavaa tuloa silloin, kun myydyn sähkön määrä on ostettua sähköä pienempi. Lisätietoa Verohallinnon ohjeessa Kotitalouden sähköntuotannon tuloverotus.

K: Pitääkö aurinkopaneeleita huoltaa?
V: Aurinkopaneelien huoltotarve on olematon. Paneeleja voi silloin tällöin pyyhkiä puhtaiksi samaan tapaan kuin ikkunoita, jotta lika ei peitä niitä. Vesisadekin puhdistaa pintoja. Oulun Energian kaikilla paneeleilla on 25 vuoden tuottajan myöntämä takuu ja asennustyöllä 10 vuoden takuu.

K: Voinko ostaa aurinkosähköä?
V: Kyllä, voit räätälöidä tietyt sähkösopimustyyppimme ympäristöystävällisemmäksi niin puulla & tuulella, vedellä kuin auringollakin. Aurinkosähkö tuotetaan Toppilan voimalaitoksen aurinkoseinällä sekä useissa pientuottajien aurinkovoimaloissa, joista myyvät omasta käytöstään ylijäävän aurinkosähkönsä meille. Aurinkosähkö kannattaa, koska se on uusiutuvaa, hiilidioksidipäästötöntä ja vastuullista, sillä hajautettu energiantuotanto kasvattaa kotimaista sähköntuotantoa kestävästi ja varmistaa näin kotimaisen energian riittävyyden myös tulevaisuudessa. DNV GL varmentaa Oulu Energian auringolla tuotetun ja hankitun aurinkosähkön mittaus-, laskenta- ja seurantamenettelyt.