Kaukolämmöstä

K: Sain kaukolämpölaskun mukana viestin, että kaukolämpöveden jäähdytys on liian pieni. Mitä se tarkoittaa?
V: Kiinteistöön tulevan ja sieltä palaavan kaukolämpöveden lämpötilojen eroa kutsutaan kaukolämpöveden jäähdytykseksi. Mitä suurempi jäähdytys on, sitä paremmin rakennuksen kaukolämmityslaitteet toimivat.

Lämmityskaudella hyvä jäähtymistaso on 40 - 60˚C. Jos jäähdytys laskee liian pieneksi, tulee siitä huomautuksena laskun mukana automaattinen viesti. Talvella raja on 25 ˚C ja kesällä, jolloin rakennuksia ei juurikaan lämmitetä, 15 ˚C. Liian alhainen asteluku tarkoittaa, että kaukolämpölaitteissa voi olla vikaa. Tällöin kannattaa tilata kaukolämpölaitteiden kuntokatselmus meiltä.

K: Voiko kaukolämmöllä lämmittää myös kylppärin lattian?
V: Kaukolämmöllä kannattaa hoitaa kaikki kodin lämmitys. Lattialämmitys ja ilmanvaihto voidaan yhdistää vesikiertoisiin lämpöpattereihin. Näin lattiat saadaan halutun lämpöisiksi ja märkätilat pysymään kuivina. Kaukolämmöllä toimiva lattialämmitys maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa.

K: Miksi kaukolämpö on muka niin ekologinen lämmitysmuoto?
V: Sähköntuotannossa syntyy aina lämpöä ja yhteistuotannossa lämpö kerätään talteen ja hyödynnetään kaukolämpönä. Yhteistuotantovoimalaitoksissa polttoaineen sisältämä energia pystytään hyödyntämään erittäin tehokkaasti, lähes 90 prosentin hyötysuhteella. Polttoainetta kuluu vähemmän ja samalla myös kokonaispäästöt pienenevät merkittävästi erillistuotantoon verrattuna.

K: Mitä hyötyä kaukolämmön etäluennasta on?
V: Etäluennan ansiosta saat kaukolämmön kulutuksesta tarkempaa ja ajantasaista tietoa kuin ennen. Esimerkiksi laiteviat on mahdollista huomata huomattavasti nopeammin, kuin ennen. Yllättävä kulutuspiikki voi olla merkki rikkoutuneesta laitteesta. Myös lämmönjakokeskuksiin uusittavat laitteet on helpompi mitoittaa, kun eri vuodenaikojen, vuorokausien ja jopa tuntitason kulutukset ovat tiedossa.