Katkaise sähköt oikein

Kiinteistön sähköjen katkaisu on hoitunut perinteisesti sähkökeskuksen pääkytkimestä, mutta etäluettavien mittarien myötä oikea toimintatapa on muuttunut. Jotta tiedonsiirtoyhteys energiayhtiön järjestelmiin säilyy, sähköt katkaistaan etäluettavan mittarin kytkentäpainikkeesta.

Vääriin katkaistut sähköt työllistävät asentajia. Katkennut tiedonsiirtoyhteys näkyy häiriönä verkkoyhtiön järjestelmissä ja asentajat käyvät paikan päällä katsomassa, mistä häiriö johtuu. Hyvin usein kysymyksessä on kiinteistö, josta sähköt on katkaistu pääkytkimestä. Erityisesti siirtolapuutarha- ja mökkeilykauden päättyminen näkyy piikkinä järjestelmissä.

Tiedonsiirtoyhteyden säilyminen ei ole pelkästään verkkoyhtiön etu, vaan voit seurata Energiatililtä kiinteistön kulutusta. Jos esimerkiksi mökillä alkaakin yllättäen kulua sähköä, kyseessä voivat olla kutsumattomat vieraat.

Kytkentäpainiketta ei voi kuitenkaan käyttää joka tilanteessa. Kun kiinteistössä tehdään sähkötöitä, sähköt on katkaistava sähköturvallisuusmääräysten mukaisesti esimerkiksi sulakkeet poistamalla tai pääkytkimestä. Lisäksi pääkytkimestä katkaistaan sähköt niissä kiinteistöissä, joiden mittarissa ei ole kytkentäpainiketta.

Verkkoalueellamme on noin 14 000 etäluettavaa sähkömittaria, joissa ei ole kytkentäpainiketta. Näistä suurin osa on kerrostaloissa, mutta jonkin verran myös omakotitaloissa Kiimingissä. Tällöin sähköt katkaistaan kaikissa tilanteissa pääkytkimestä.