Yritykset innostuneet aurinkosähköstä

Oulun satamassa valaistaan aurinkosähköllä isoja varastoja ja toimistoja, Toholammilla sen voimin pullotetaan lähdevettä. Yhä useammat yritykset ottavat aurinkovoiman osaksi energiaratkaisujaan. Aurinkosähköä kirittää sen ympäristöystävällisyys ja taloudellinen kannattavuus. Yritykset voivat ostaa Oulun Energialta aurinkovoimalan omakseen avaimet käteen -periaatteella tai hankkia sen kätevästi palvelusopimuksella.

TEKSTI: Kari Arokylä KUVAT: Kati Leinonen, Esko Keski-Vähälä

OULUN SATAMA:
Käyttösähköä sataman varastoihin ja toimistoihin

Oulun satamassa Oritkarissa pitää kiirettä. Trukkeja, konttinostureita ja rekkoja liikkuu konttikasojen ja varastojen välissä. Kolme alusta odottaa laiturissa malttamattomana lastia tai lastin purkamista. Sataman laajennusta rakentavat kauhakuormaajat pörräävät edestakaisin.

Oulun satamaOulun satama on lisäämässä vahvasti aurinkosähkön käyttöä.

Satamassa syntyy myös aurinkosähköä, jota alueella on innostuttu hyödyntämään. Oulun Satama Oy:n toimitusjohtaja Marko Mykkänen korostaa, että satama on sitoutunut parantamaan jatkuvasti ympäristöasioidensa hoitoa. Tätä sitoumusta aurinkosähkö täyttää erinomaisesti.

”Pyrimme minimoimaan liikenteen ja satamarakentamisen ympäristöhaitat. Lisäksi käyttösähkömme osittainen tuottaminen konttorirakennuksemme eli Satamatalon katolle asennetuilla aurinkopaneeleilla on energiatehokkuuttamme parantava investointi”, hän mainitsee.

Mykkäsen mukaan Oulun Satama Oy lisää ensi kesään mennessä aurinkopaneeliensa määrän jopa viisinkertaiseksi nykyiseen verrattuna. Satamatalon voimala saa seurakseen aurinkosähköjärjestelmiä useiden varastojen katoilla.

Ympäristöasiat pinnalla

Ympäristöasiat ovat pinnalla satamissa myös kansainvälisesti. Ahtausta, huolintaa ja laivanselvitystä Oulussa harjoittavan Herman Andersson Oy:n toimitusjohtaja Jari Rantamaula kertoo tämän muun muassa näkyvän satamien ja niiden alueella toimivien yritysten energiaratkaisuissa.

”Aurinkovoimaloihin en juuri ole maailman satamissa törmännyt, mutta isoihin tuulivoimapuistoihin kylläkin”, hän toteaa.

Oulun Energia on asentanut Oritkarin satamaosaan tämän kesän aikana aurinkovoimalat kaikkiaan kuuteen kohteeseen. Yhteensä niiden huipputeho on 318 kilowattia. Omat voimalansa ovat saaneet neljä Herman Anderssonin varastoa, Oulun Konttivuokraus Oy:n varasto sekä Satamatalo.

Kaikkien on tarkoitus olla toiminnassa kesän loppuun mennessä.

Aurinkosähköä palveluna

Projektipäällikkö Antti Korkala Oulun Energiasta kertoo, että sataman alueen yritykset hankkivat aurinkosähkönsä palveluna. Tämä tarkoittaa, että Oulun Energia asentaa voimalat ja ne myös jäävät sen omistukseen. Asiakkaat puolestaan maksavat aurinkosähköstä sovitun hinnan.

”Tämä on asiakkaille erittäin vaivaton ja turvallinen ratkaisu, sillä me vastaamme voimaloiden toiminnasta ja ylläpidosta”, painottaa Korkala.

Hypätäänpä Jari Rantamaulan kyytiin ja käydään katsomassa paria sataman alueelle noussutta aurinkovoimalaitosta. Ensimmäiseksi hän suuntaa kohti suurta rakennusta, jonka seinässä lukee Hurula ja jonka kattoa koristaa nyt kaikkiaan 231 paneelia.

”Yleiskielellä muuten puhutaan Hurulan sijasta ahtausvälinevarastosta”, hän naurahtaa.

Sitten Rantamaula kääntää autonsa keulan kohti jättimäistä 40 000 neliömetrin suuruista rakennuskokokonaisuutta, joka käsittää Herman Anderssonin varastot numero 5,6,7 ja 8. Niiden sisällä Stora Enson paperitehtaan tuotteet levähtävät hetken, ennen kuin ne laivataan kohti määränpäätään. Varasto 8:n katolla auringon säteitä ottaa nyt vastaan 372 paneelia.

Valaistus syö sähköä

Hurulan ja varasto 8:n lisäksi kahden muunkin Herman Anderssonin varaston katolla syntyy aurinkosähköä, joka kaikki kuluu valaistukseen. Suurten varastohallien valaistus syö hurjasti sähköä, sillä valojen on oltava päällä aina.

”Investoiminen aurinkosähköön on ympäristön ja talouden kannalta hyvä ratkaisu. Pyrimme myös säästämään sähköä. Olemme muun muassa korvanneet vanhoja natriumlamppuja energiapiheillä ledeillä”, toimitusjohtaja Rantamaula huomauttaa.

FINN SPRING:
Raikasta lähdevettä Toholammilta

”Aina se herättää keskustelua ja huomiota, kun täällä käy vieraita”, naurahtaa Finn Spring Oy:n toimitusjohtaja Hannu Ali-Haapala.

Finn Spring on Toholammilla, Lestijärvellä ja Ruotsin Köpingissä toimiva perheyritys, joka toimittaa tänä vuonna yhteensä noin 95 miljoonaa litraa lähdevettä sekä lähdevesipohjaisia tuotteita niin Suomen kuin ulkomaiden markkinoille.

Mutta mikä on se, joka herättää aina keskustelua?

Se on yrityksen suurimman lähdevesitehtaan katolla Toholammilla komeasti näkyvä aurinkovoimala. Hannu Ali-Haapala ei pane lainkaan pahakseen, vaikka voimala kerääkin huomiota – pikemminkin päinvastoin.

”Toimintamme perustuu puhtaaseen luontoon ja sen tarjoamaan raikkaaseen raaka-aineeseen. Siksi ympäristöasiat ovat meille tavattoman tärkeitä. Me muun muassa hyvitämme Spring-tuotteiden aiheuttaman hiilijalanjäljen ja olemme käyttäneet vain vesivoimalla tehtyä sähköä”, hän kertoo.

Kunnes sitten viime vuoden syksyllä mukaan tuli myös aurinkosähkö.

Helppoa ja taloudellisesti järkevää

FinnSpringNyt Finn Springin aurinkovoimala Toholammilla tuottaa sähköä noin 100 kilowatin teholla. Nykyisiin mittoihinsa se kasvoi vastikään, kun tehdashallin ohella myös terminaalirakennuksen katto sai paneelit. Sinne niitä asennettiin 16 kappaletta. Yhteensä paneeleja on nyt laajennuksen jälkeen 340.

”Olimme pitkään miettineet oman sähköntuotannon aloittamista. Aurinkovoimala tarjosi siihen helpon ja taloudellisesti järkevän ratkaisun. Toki aurinkosähkö kattaa vain murto-osan sähkönkulutuksestamme. Meidän toiminnassamme sähköä tarvitaan paljon”, kertoo toimitusjohtaja Ali-Haapala.

Finn Springin omakseen ostaman aurinkovoimalan toimitti ja asensi Oulun Energia. Ali-Haapalan mukaan laitos on toiminut moitteitta. Sen verran innostunut hän on asiasta, että pohtii jo aurinkosähkön tuotannon lisäämistä.

”Tekisi mieli vielä saada paneeleja itäkatolle ottamaan talteen aamuauringon säteet. Nyt kaikki paneelit on suunnattu etelään, eikä aurinko oikein osu niihin heti aamusta”, toimitusjohtaja Ali-Haapala suunnittelee.