Edelläkävijä luo uusia liiketoimintamalleja

Energia-alan murros vaatii ennakkoluulottomuutta ja uskallusta.

TEKSTI: Marko Sirviö KUVAT: Kreetta Järvenpää

Positiivinen pöhinä on lievä ilmaus siitä kiinnostuksesta, jota Oulun Energian ja oululaisen rivitaloyhtiö As Oy Kastellinhelmen rajoja rikkova yhteistyö on nostattanut kiinteistö- ja energia-alalla. Uuden toimintamallin luoneiden kumppanien pilottihankkeessa taloyhtiön aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön ylijäämä hyvitetään asukkaiden sähkölaskussa.

Taloyhtiön näkökulmasta hyvitysmallilla saadaan aurinkosähköjärjestelmästä kaikki hyöty irti – laajempana lopputuloksena syntyy skaalautuva, monistettava ja taloudellisesti kannattava malli taloyhtiöiden asukkaille aurinkosähkön tuotantoon. Pilotti on osa FinSolarin taloyhtiökokeilua, joka on Aalto-yliopiston, Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja STEK:n yhteisprojekti.

Puhdasta lähienergiaa pientuottajilta kuluttajille

Sama ison energiayhtiön ketteryys ja aktiivinen ote innovointiin on tuttua Suomen toisessa päässä Fiskarsin ruukissa Raaseporissa, kertoo vesivoimaa tuottavan Fiskarsin Voiman yrittäjä Timo Karjalainen.

”Oulun Energia suhtautuu avoimesti uusiin juttuihin. Nimenomaan isojen toimijoiden pitää antaa meille pienemmille mahdollisuus, ja onkin mahtavaa kun kumppanina on Oulun Energian kaltainen ennakkoluuloton yritys”, kiittää Karjalainen.

Historiallisesti arvokkaassa Valssaamonkosken voimalaitoksessa energiaa tuottavaa Fiskarsin Voimaa ja Oulun Energiaa yhdistää Farmivirta, jota tuottavat suomalaiset pientuottajat uusiutuvista raaka-aineista. Oulun Energian lanseeraama Farmivirta palkittiin heti tuoreeltaan vuoden 2014 ilmastotekona.

”Mekin tuotamme Farmivirtaa rakkaudesta uusiutuvaan energiaan ja ekologisuus on erittäin tärkeää. Tuotamme sataprosenttisesti hiilivapaata voimaa, joten siinä mielessä parempaa ei olekaan. Ja sekin vielä, että laitos ei häiritse kaloja, koska ne eivät tästä ole koskaan nousseet”, Karjalainen kertoo.

Energia-ala on murroksessa ja muutoksen aistii ajassa, sanoo pientuottajana sekä myös voimalaitosten huoltotöitä tekevänä ammattilaisena asiaa tarkkaileva Karjalainen.

”Suomessa on ollut energiantuotannossa perinne, että ollaan mustasukkaisia ja suojellaan monopoleja. Sillä ei tulevaisuudessa menesty, edelläkävijöitä tarvitaan.”